Home

Achtergrond 4 reacties

LNV: al bijna 350.000 dieren in I&R-database

De invoering van elektronische identificatie en registratie (I&R) van schapen en geiten verloopt volgens het ministerie van landbouw op rolletjes.

Inmiddels zijn bijna 350.000 dieren aangemeld. Wel gaat er volgens LNV nog wel eens wat mis.

Dat ligt volgens het ministerie vooral aan de wijze van invoeren van de gegevens in de nieuwe database. Zo worden dieren die voor 1 januari 2010 op een bedrijf aanwezig waren via een aanvoermelding geregistreerd. Dat moet echter via een geboortemelding, of importmelding als het dier van buitenlandse oorsprong is.

Een aanvoermelding wordt gebruikt als een dier na 1 januari 2010 wordt aangevoerd. Ook geeft LNV aan dat een schaap of geit pas kan worden afgevoerd als deze met een geboortemelding of een aanvoermelding is geregistreerd. Ook dit gaat niet altijd goed.
Tot nu toe zijn er volgens LNV weinig vragen over de invoering van elektronische I&R binnengekomen. Houders hebben nog tot eind juni de tijd om dieren geboren voor 1 januari 2010 aan te melden.

Nico Verduin, voorzitter van de vakgroep schapenhouderij, schat het aantal schapen en geiten, geboren voor 1 januari 2010, dat in totaal moet worden aangemeld op zo’n 900.000 dieren. "Relatief gezien hebben weinig schapenhouders al wat met het systeem gedaan. We merken dat er richting april wat meer beweging onder de schapenhouders komt."

Vanaf 1 april moeten de slachterijen voldoen aan de nieuwe I&R-regels. Volgens Verduin zijn er echt nog wel wat hobbels tijdens de invoering van het systeem te nemen. "Maar de huidige Q-koorts­problematiek onderschrijft nog maar eens het belang van een goed I&R-systeem."

Andries Kingma, vice-voorzitter van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee, vindt dat LNV wellicht wat te optimistisch is. "Er loopt nog niet zoveel, al is een aantal van 350.000 dieren in het systeem al wel aardig wat." Komende weken wordt het systeem verder in de praktijk getest. Het lijkt erop dat pas later dit jaar blijkt hoe de invoering verloopt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Schapengeld is snel geteld ....

 • no-profile-image

  H.HOFSTRA

  Er zijn altijd van die figuren die op een slinkse manier proberen geld te verdienen.KIJHARD AANPAKKEN DEZE FIGUREN>

 • no-profile-image

  schapenhouder

  Handelaren nummeren op dit ogenblik massaal slachtschapen en lammeren om.
  Dit doen ze om 4 Euro omnummer premie op te strijken. Er zijn handelaren die meer dan 6000 dieren omnummeren op deze manier. Vandaag omgenummerd en direct door naar het slachthuis. 4 Euro extra provisie per dier.

 • no-profile-image

  schaapherder

  denk dat ze bedoelen 350000 nummers geregistreerd, scant wel zo makkelijk vanuit de doos, het omnummeren kan
  altijd nog wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.