Home

Achtergrond 1 reactie

LEI: groenteproductie voor industrie kleinschalig

De kleinschaligheid maakt de grondstofproductie van doperwten, sperziebonen, worteltjes en spinazie in Nederland relatief duur.

Dat stelt het Landbouweconomisch instituut. Bij de vier grote gewassen ligt de gemiddelde perceelsgrootte onder de 5 hectare. Beneden de 5 hectare nemen de ketenkosten (voor teeltbegeleiding, oogsten en logistiek) snel toe. Dit geldt voor meer dan de helft van de gebruikte percelen.

Als de gemiddelde perceelgrootte bij de teelt van doperwten toeneemt met 3 hectare levert dat jaarlijks een besparing op van 3 miljoen euro. Dat blijkt uit het onderzoek 'Naar een sterke grondstofketen voor verwerkte groenten'. Deze voordelen zijn alleen te realiseren als de ketenpartners in regionale of sectorale clusters met elkaar gaan samenwerken.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Zuidwester

    Als de contractprijzen en -voorwaarden stukken beter worden ipv slechter wil ik wel grootschalig gaan telen.

Of registreer je om te kunnen reageren.