Home

Achtergrond 787 x bekeken

Kweker ziet brood in landschapsmais

Dichter gezaaide landschapsmais produceerde op proefvelden in Friesland in 2008 en vorig jaar hogere droge stof opbrengsten dan mais die op de gebruikelijke 75 centimeter rijafstand is gezaaid.

Dat zegt Michel Raaphorst van Nordic Maize Breeding. “Landschapsmais geeft een lagere opbrengst als het op 75 centimeter rijafstand wordt gezaaid. Daarom is onderzoek gedaan naar hogere plantaantallen per hectare.”

Bovendien worden meststoffen beter opgenomen als de mais is gezaaid als graan, zegt Raaphorst. “De teler kan zo zijn bemestingsruimte beter benutten. Een ander voordeel is dat het groeiseizoen korter is. Je kunt dan een combinatieteelt toepassen van landschapsmais met in de winter een teelt van rogge en erwten.”

Raaphorst hoopt dat het ministerie van landbouw en het Productschap Akkerbouw heil zien in meer onderzoek. “Landschapsmais past in een efficiënte productie van bioenergie en voer.”

Of registreer je om te kunnen reageren.