Home

Achtergrond

Kwaliteit van voer en drinkwater onder de loep

Varkenshouders hebben veel te weinig zicht op en kennis van de kwaliteit van het voer en het drinkwater dat ze aan hun dieren geven.

Varkenshouders accepteren de kwaliteit van het voer dat ze geleverd krijgen en voeren zelf verder geen ingangscontroles uit. Dat is de mening van Erwin van der Wielen, varkenshouder en oud-bestuurslid van de NVV. Om iets aan deze kenniskloof te doen begint Van der Wielen een nieuwe service. Hij biedt via zijn bedrijf Kewi Services in samenwerking met een aantal bekende laboratoria in de varkenshouderij, een voer- en drinkwatermonitoringspakket aan waarmee de varkenshouder meer inzicht kan krijgen in de kwaliteit.

Behalve de kwaliteit van het geleverde voer vallen ook andere zaken als de kwaliteit en de reinheid van de voeropslagruimtes, de werking van de voerinstallaties en weegunits, mineralenaanvoercontroles onder de monitoring. Bij het drinkwater draait het om zaken als bronwateronderzoek, de reinheid van het water, de kwaliteit van het leidingnet in het bedrijf en de waterafgifte per nippel.

Of registreer je om te kunnen reageren.