Home

Achtergrond 3 reacties

'Kooiverbod gaat door in 2012'

Het verbod op het houden van leghennen in traditionele kooien gaat door in 2012.

In Nederland zijn de huidige en toekomstige politieke verhoudingen van dien aard dat het houden van leghennen in kooien vanaf 2012 ondenkbaar is. Ook Europa zal vasthouden aan de verplichte omschakeling naar alternatieve huisvestingsvormen voor leghennen in 2012. Dat concludeerde Jos Mans, voorzitter van de vakgroep Pluimvee van de LLTB, gisteravond op een bijeenkomst van leden van de NOP/LLTB.

Het kooiverbod vanaf 2012 is een Europese regel. Zodoende moeten alle EU-lidstaten zich aan die regel houden volgens Mans. In Zuid-Europa zit nog verreweg het grootste deel van de leghennen in traditionele kooien. Mans verwacht daarom dat bijvoorbeeld Spanje zich zal onttrekken aan de EU-wetgeving. "Spanje produceert alleen eieren voor zijn interne markt en exporteert ze niet. Spanje zal dus zeggen tegen de Europse Commissie: Waar maak je je druk om?", stelt Mans. Als de politieke verhoudingen in de EU of in Nederland dusdanig wijzigen dat er een uitstel van het kooiverbod mogelijk is, dan zal de NOP/LLTB zich daarvoor inzetten volgens de LLTB-voorzitter

Als Spanje zich niet houdt aan het EU-verbod op traditionele kooien vormt dat geen bedreiging voor Nederlandse leghennenhouders. "Nederland wordt niet van de markt gedrukt door Spaanse kooi-eieren. Nederlandse eieren uit een verrijkte kooi of koloniehuisvesting zijn beter dan Spaanse kooi-eieren. Nederlandse leghennenhouders blijven bovendien hofleverancier van alternatief geproduceerde eieren in Duitsland", legt hij uit.

Eierhandelaar Math Lemmers in Ospel pleit daarom voor het invoeren van een stempelcode 4 voor eieren uit koloniehuisvesting of de verrijkte kooi. 'Daarmee creëer je een meerwaarde ten opzichte van eieren uit traditionele kooien met een code 3", vindt hij.

Kooihennenhouders die om willen schakelen naar een alternatieve huisvesting, moeten hun vergunningen daarvoor wel aangevraagd hebben om op 1 januari 2010 scharreleieren te kunnen produceren. Willen zij nog een volledige ronde in hun kooien draaien, dan moeten zij hun laatste koppel kooihennen uiterlijk in november van dit jaar opzetten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  scharrelboer

  Alex hou a.u.b. eens op met je collega pluimveehouder af te kraken. Ik bedoel dus de verschillen die je noemt op gebied van milieu en dierwelzijn. Ga uit van sterke punten en verbeter je zwakke punten

 • no-profile-image

  alex

  Slaap kindje slaap en ga geen stoute dingen doen, zou ook een samenvatting kunnen zijn van verhaal Jos Mans. Als niet-kooi pluimveehouder praat Jos op dit moment vooral voor zijn eigen "parochie". Uiteindelijk moeten onze kolonie-eieren gaan concurreren met de buitenlandse ouderwetse kooieieren. Volgens mij hebben wij namelijk een internationale markt waar eieren ergens gekocht gaan worden als ze goedkoper zijn als andere eieren. Zeker als ze ook nog eens dezelfde codering hebben. Gezien zijn aanpak van deze problematiek is mijn voorlopige conclusie: Blijf zitten waar je zit en verroer je niet. Je adem moet je echter niet inhouden. Vooral doorgaan met waar je nu mee bezig bent. Als organisatie zouden zij zich nu al sterk moeten maken en lobbyen voor een onderscheidt in coderingen tussen kooi en kolonie en evengoed tzt akties ondernemen om hier ook de kooi in de benen te houden als dit in andere Europese landen blijft toegestaan.
  Voor Mat heb ik ook nog een tip: Ga pleiten voor een code 3 voor Kolonie en code 4 voor traditioneel. Is ook nog lekker duidelijk naar buiten toe. Hoe hoger het getal hoe slechter het milieu (ammoniak, fijnstof enz.) ermee gediend is en bij het welzijn schijnt het andersom te zijn.

 • no-profile-image

  Han

  Quotq Amerikaanse krant. Last month, one California producer announced the construction of a new, $3 million, Proposition-2-"approved" henhouse. HSUS immediately attacked it in the press over how much room was enough for wing-flapping.
  In boven staand wordt duidelijk gemaakt welke kansen de dieren activisten krijgen als de wet alleen spreekt over Kooi of legbatterijr vrij. Als er geen duidelijke afspraken worden vast gelegd over aantal kippen per vierkante meter of per inhouds maat (valt te denken aan vladder hoogte. U zult ni lachen maar in boevenstaande quote gaat het hier over en de kippenboer zal vermoedlijk zijn aanvraag intrekken en geen eieren meer produceren want de procedure kost minimaal 3 jaar en vele tonnen aan advocaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.