Home

Achtergrond 6 reacties

Kleinschaligheid leidt tot hoge ketenkosten groenten

Doordat Nederlandse bedrijven vooral op kleine schaal sperziebonen, spinazie, peen en erwten produceren, zijn de ketenkosten hoog.

Om de nog altijd sterke concurrentiepositie vast te houden moeten ze de schaal vergroten. Dat concludeert het landbouweconomische instituut LEI.

Ongeveer 45 procent van de Nederlandse productie van de vier gewassen wordt geëxporteerd. De sector is dus concurrerend. Maar de gemiddelde perceelsgrootte is beperkt tot 5 hectare wat zich vertaald in hoge ketenkosten bij de helft van de bedrijven.

De kleine oppervlaktes zijn het meest nadelig bij de teelt van doperwten. Het verplaatsen van oogstploegen en 2 of 3 oogstmachines voor doperwten vergt veel tijd en daardoor zijn de oogstkosten hoog.

Bij sperziebonen, spinazie en waspeen worden kleinere ploegen en machines gebruikt. Om die reden is met grotere percelen bij deze gewassen procentueel minder op oogstkosten te besparen dan bij doperwten.

Anderzijds zijn de fysieke opbrengsten aanzienlijk groter dan bij doperwten. Verkorting van transportafstanden werkt zodoende bij deze gewassen gunstiger uit op de ketenkosten dan bij doperwten.

Uit het onderzoek blijkt dat zowel de handel als de verwerking groot voorstander is van grotere percelen en kleinere afstanden. Ongeveer de helft is voor herstructurering, zoals het samenvoegen van ketenactiviteiten en krachtenbundeling.

Het LEI concludeert in het onderzoek dat het vertrouwen van telers in de grondstofketen niet erg groot is. Veel telers vinden dat ze onvoldoende worden beloond voor kwaliteit en risico, en daarnaast willen ze meet transparantie over de kwaliteitsbepaling.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Teun Tuinderz

  Ik stel schaalvergroting voor......zo iets als in oude sovjet unie. Bedrijven van 200 a 300 ha......

 • no-profile-image

  boontje

  Natuurlijk wil de handel dat er grote partijen worden aangeboden. Niet voor hun maar voor hunzelf (zakken vullen)

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Heb je dat interview van de Plusmarkt met die spruitenteler gezien? .........Je staat als teler gewoon zwak....Daarmee wil ik niet zeggen dat er niet iets nieuws moet komen.......zie foodlog.

 • no-profile-image

  gert

  Ook bij grotere partijen heeft de teler geen sterke positie omdat de inkoper[retailer] toch probeert om de telers tegen elkaar uit te spelen,de teler zit met een product dat toch weg moet en dat weet de inkoper

 • no-profile-image

  Leen

  Deze "kleinschaligheidskosten" komen direkt voor rekening van de kleine teler. Die krijgt de rekening voor de voorrijkosten en kan geen korting bedingen voor "grote" order. Daar merkt de rest van de keten NIKS van. Dus LEI, waar praten we over.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Precies Gert.....Als men zaken wil doen met GWBs dan moet men een dienstverlenende macht zijn. Eeen spruitenteler is erg kwetsbaar.Zeker als hij voor een klant zijn hele bedrijf moet inrichten. De agrarische sector moet als geheel opereren. Dan kunnen de GWBs moeilijker om ze heen. DAN pas ben je een partij in de markt. Anders blijf je voetveeg....voor jou een ander.....

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.