Home

Achtergrond 1 reactie

Kinderen spuiten bewaarkisten pootgoed schoon

De elfjarige Derk Jan Bolt (met hogedrukspuit) en de tienjarige Rowan Smith (op de heftruck) helpen tijdens hun vakantie bij het wassen van aardappelbewaarkisten bij het akkerbouwbedrijf Clevering.

De jonge Groningers spoten in weer en wind in drie dagen tijd zo’n vijftig kisten schoon. De kisten waren tot voor kort gevuld met pootaardappelen van het ras Festien. Clevering teelt zeven soorten, waarvan een deel via HPZC wordt afgezet. "De jongens doen het voor het plezier en al doende leren ze. Voor hen is een agrarisch bedrijf een groot avontuur", aldus de vader van Rowan, Peter Smith, die op het bedrijf werkt. Foto Jan Bouwman

Anders dan een kinderboerderij heeft de schaapskooi op de Ginkelse heide in Ede geen aparte aflammerruimte. Dat vormt een risico in verband met Q-koorts. Daarom zijn de Edese kooi en alle andere kooien in Nederland tot eind maart gesloten op last van het ministerie van LNV. Schaapherder Henk van de Brandhof heeft maar een lint gespannen. Het werk gaat ondertussen door. Foto Vidiphoto

Hongerige eenden zijn op zoek naar graan. Ze zitten in de eendenkooi van melkveehouder Jacob van der Zijl in het Friese Haskerhorne. De eendenkooi is één van de zes à zeven eendenkooien in particulier bezit die nog over zijn in Friesland. Verder hebben Staatsbosbeheer en Fryske Gea nog eendenkooien in beheer. De 85-jarige Jan van der Zijl, de vader van Jacob, doet veelal het beheer van de kooi. Op het ogenblik vangt hij regelmatig mannetjeseenden, de woerden, er tussen uit. Er is een overschot van woerden. Deze dieren gaan naar de poelier.Foto Alex de Haan

Rozenkweker Jos Otte uit Kapelle verwijdert slak uit zijn houtgestookte ketel. Hij teelt rozen op 8.000 vierkante meter in het Zeeuwse Kapelle. Hij installeerde de ketel al eind november en kon daar een MEI-subsidie op krijgen. Dat zorgt nog altijd voor een voldoende rendement. Nu zijn de kosten van brandstof en aflossing van de investering gelijk aan het aantal kuub gas die hij anders zou moeten inkopen. "Maar over vier jaar is de ketel afgelost en dan zijn de gasprijzen zeker zo hoog als nu." De rozenkweker verstookt versnipperde pallets van bedrijven in combinatie met gedroogd snoeihout (een derde). Dat geeft minder rook voor de omgeving, verklaart hij.Foto Anton Dingemanse

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    rietje

    De kinderen zullen het best leuk vinden,maar kijk uit, tegenwoordig noemen ze dit al snel kinderarbeid!

Of registreer je om te kunnen reageren.