Home

Achtergrond

Kieslijsttelefoon helpt blinde stemmers

Blinden en slechtzienden kunnen vanaf woensdag in 25 gemeenten met de Kieslijsttelefoon bellen om te horen op wie ze kunnen stemmen op 3 maart.

Dat maakte netwerkorganisatie van mensen met een visuele beperking Viziris bekend.

De proef met de Kieslijsttelefoon is een initiatief van Viziris en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Blinden en slechtzienden bellen met het telefoonnummer 0800-4444443 waarna de kieslijsten worden voorgelezen. De 22 grootste Nederlandse gemeenten doen mee en ook Ede, Oosterhout en Vught.

In die laatste drie gemeenten vindt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart ook een proef plaats met de Stemhulp, een mal waarin het stemformulier wordt gelegd. Blinden en slechtzienden tellen vervolgens uit welk vakje ze in welke rij rood moeten kleuren. Waterdicht is het systeem niet, geeft Roel van Houten van Viziris toe. "Je moet echt goed tellen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.