Home

Achtergrond 7 reacties

'Kennisbeleid in gevaar door val kabinet'

Organisaties op het gebied van onderwijs en wetenschap maken zich grote zorgen over de gevolgen van de val van het kabinet. Besluiten over broodnodige investeringen in kennis en onderwijs dreigen op de lange baan te worden geschoven.

"Het beleid om van Nederland een echt kennisland te maken is in gevaar'', zei directeur Cees de Visser van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). ,,De achterstand op onze buurlanden zal oplopen.''

Voorzitter Sijbolt Noorda van de vereniging van universiteiten VSNU vreest dat de politiek voor zes maanden ,,in de parkeerstand'' staat. Dat terwijl investeringen in onderwijs en onderzoek geen stilstand dulden. Kennis is van essentieel belang voor de economie van de toekomst, aldus de VSNU.

De HBO-Raad vindt ook dat werk moet worden gemaakt van een krachtig kennisbeleid, maar vindt het in dat licht ook wel goed dat het kabinet is opgestapt. ,,Er liggen grote uitdagingen in het hoger onderwijs. Daarvoor is een koersvast kabinet met vertrouwen nodig'', aldus een zegsman.

Voor studenten leidt de val van het kabinet tot meer onzekerheid, zowel over de studiefinanciering als ten aanzien van de kwaliteit van het hoger onderwijs. Het is volgens de studentenbonden LSVb en ISO maar de vraag hoe een volgend kabinet verder gaat met die belangrijke vraagstukken.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt het zonde dat in crisistijd een tijdlang niet geregeerd kan worden. ,,Het onderwijs is het antwoord op de crisis, daar moeten snel belangrijke besluiten over worden genomen'', aldus een woordvoerder.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Gert heeft volkomen gelijk! De Kenniseconomie heeft afgelopen tien jaar alleen maar tot ellende geleid. Er wordt door sjoemelende wetenschappers op grote schaal met de juistheid en betrouwbaarheid van onderzoeksresultaten gerotzooid. Omdat die Kenniseconomie een Amerikaanse uitvinding is, afkomstig uit de 'make that it can happen' truckendoos. Daarom is de WUR ook zo'n onbetrouwbaar zootje, zoals vrijwel iedere veehouder, akkerbouwer, tuinder en fruitteler intussen wel zal weten! Daarom ook houden Osterhaus en andere virologen er eigen commerciële laboratoria op na. Kenniseconomie? Me hoela! Het gaat alleen maar om het grote graaien! En daar is niks wetenschappelijks aan.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ik zal je even helpen, Sjeng. Als we de idiote, niet kloppende mestwet afschaffen, zijn we op korte termijn enkele honderden miljoenen rijker en op langere termijn een paar miljard. Denk alleen al aan de vele ambtenaren die nu weg kunnen. Ook de sector houdt honderden miljoenen in z'n zak. Ik schat dat de mestwetten vanaf 1jan. 1998 een paar miljard hebben gekost. En dat allemaal gebaseerd op een rekenfout op basisschoolniveau. Hoezo kenniseconomie?

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Is dat niet erg veel Gert?

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Over dat landmeetkundig kwijtraken van agrarische grond was er een reportage van de Ombudsman op tv. Onbegrijpelijk dat LNV niet keihard wordft aangepakt. Ze spelen gewoon administratief landjepik.

 • no-profile-image

  gert

  Ach wat een zorgen voor deze wetenschappers en onderzoekers,De WUR krijgt elk jaar 3miljard Euro,veel hoogleraren verdien wel 2 keer zoveel als de Balkenende norm,ze willen alleen nog maar meer geld voor hun eigen portemonnee,daar krijgen we ook nog van die mooie klimaatrapporten voor ,wat moeten we met die dure onzin

 • no-profile-image

  sjeng

  Hoera, ik weer 3 miljard van de 35 miljard wat we tekort komen. Binnen een week heb ik ca een vijfde van die 35 miljard binnen. Als we dit een jaar vol houden hoeven we geen belasting meer te betalen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Inderdaad Kritische Lezer, de Kenniseconomie bestaat niet. Er houdt zich tegenwoordig wél een heel (zogenaamd wetenschappelijk) midden- en bovensegment bezig met peperduur advieswerk, dat maar al te vaak zo nauwkeurig naar de wensen van de opdrachtgeven op maat gesneden is, dat zelfs een blind paard nog haarscherp de malverserende borstweringen kan waarnemen, van waarachter louche wetenschappers zichzelf zitten te verrijken. Alleen al die absoluut kromme Mestwetgeving kost inderdaad kapitalen op jaarbasis. En kijk eens naar de nieuwe perceelsregistratie. Gebaseerd op landmeetkunde a la eerste klas freubelschool! En andermaal zitten de boeren/grondeigenaren met de peperduur gebakken peren. En raken zij slapend hun grond kwijt!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.