Home

Achtergrond 295 x bekeken

'Kathedraal van Veluwe' beschermd gezicht

De gemeenteraad van Apeldoorn wil dat zendstation Radio Kootwijk, ook bekend als De Kathedraal, een door de rijksoverheid beschermd dorpsgezicht wordt.

De raad kwam gisteravond tot dit advies na een verzoek van de ministeries van Onderwijs en Vrom om zich hierover te buigen.

Radio Kootwijk werd in 1923 als langegolfzender in gebruik genomen. In 1928 was het complex op de Veluwe fors uitgebreid. Op 7 januari 1929 stelde koningin-moeder Emma de radiotelefoonverbinding met voormalig Nederlands-Indië open voor publiek met de woorden ,,Hallo Bandoeng ... hier Radio Kootwijk'', zegt Jan-Willem Udo, huidige huismeester van De Kathedraal. Dat velen denken dat koningin Wilhelmina dat deed, klopt volgens hem niet.

Bijzonder aan het bosgebied is dat het redelijk open is. De toenmalige PTT hield destijds het gebied open om de radiozender zo goed mogelijk te laten functioneren. De zender is allang niet meer in functie. Staatsbosbeheer heeft het complex in eigendom en wil er een centrum voor kunst en cultuur van maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.