Home

Achtergrond

Kamer wil uitstel nieuw perceelsregister

De aanpassing van het perceelsregister moet met een jaar worden uitgesteld. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer, zo blijkt uit een rondgang langs verschillende partijen.

Volgens CDA, VVD en SP worden er nog te veel fouten gemaakt. Daarmee haakt het parlement aan bij het voorstel van LTO, dat al eerder voor uitstel heeft gepleit. De Kamerfracties willen niet dat de correctie van de percelen wordt stopgezet, maar wel dat deze pas effectief worden op het moment dat er zekerheid is over de juistheid van de nieuwe maten. En dat lijkt onhaalbaar vóór de Gecombineerde Opgave van komend voorjaar.

"Ik ben niet overtuigd van de deugdelijkheid van het systeem", zegt CDA'er Joop Atsma. "Daarom vind ik dat uitstel het beste is; ik hoop dat dit kan binnen de Brusselse kaders." Volgens het Kamerlid van de grootste regeringspartij worden met de herziening van het register te veel fouten gemaakt.

Dat vinden ook Janneke Snijder (VVD) en Hugo Polderman (SP). Volgens Snijder is het onmogelijk dat alle wijzigingen op tijd worden doorgevoerd, vooral niet gezien de problemen die zij uit de praktijk verneemt. "Ik ga niet akkoord met invoering nu; dat moet minimaal met een jaar worden uitgesteld." Polderman: "Wij hebben het hier al sinds de begrotingsbehandeling over en het irriteert me dat het nog niet is opgelost. Als je dit systeem wilt invoeren, moet het eerst vrij zijn van kinderziekten."

Donderdag debatteert de Kamer met landbouwminister Gerda Verburg over de problemen met de perceelsregistratie. Dan zal blijken of zij de onrust in de sector en bij het parlement hierover kan wegnemen. Volgens LTO'er Wiebren van Stralen is uitstel de beste optie. Hij denkt dat Brussel zich daar niet tegen zal verzetten, omdat ook de Europese Commissie belang heeft bij een foutloos register.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.