Home

Achtergrond 3 reacties

Kamer wil onderzoek naar effect vaccinatie Q-koorts

Het kabinet moet alles in het werk stellen om informatie te krijgen over de effectiviteit van de vaccinatie tegen de Q-koorts op besmette bedrijven.

Hiervoor moeten zo nodig individuele (drachtige) dieren worden getest via (individueel) tankmelkonderzoek, bloedtests, vaginaal-swabs of vruchtwaterpuncties.

De Kamer heeft vanmiddag met algemene stemmen een motie van CDA en SGP van deze strekking aangenomen. Voorts sprak de Kamer zich uit voor het individueel testen van bokken en rammen; pas als deze dieren positief testen mogen ze worden geruimd.

Ook wil de Kamer dat álle geiten en schapen in Nederland worden ingeënt tegen Q-koorts. Minister Gerda Verburg heeft eerder gezegd dat zij de kans klein acht dat dit lukt, vanwege een gebrek aan vaccins.

Verder moeten er waarschuwingsborden komen bij elk met Q-koorts besmet bedrijf, vindt de Kamer - iets wat Verburg al heeft toegezegd. En de Kamer stelt in de loop van dit jaar een themacommissie dierhouderij in die zich gaat buigen over de toekomst van de dierhouderij in Nederland. Daarbij worden aspecten als volksgezondheid, dierenwelzijn, ruimtelijke ordening en milieu betrokken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  overeem

  Ze mogen ons bord wel hebben en die bij alle niet onderzochte bedrijven zetten. Bij ons is het gevaar geweken want er wordt niet meer afgelammerd. Wat een onzinnige toestanden het gaat toch nergens meer over. Laat ze aub toch met die onzin ophouden per onmiddelijke ingang. Gevaccineerde dieren die na de eerste ruiming weers schijndrachtig zijn geworden moet ook weer geruimd worden. Ze weten toch dat die dieren 2x gevaccineerd zijn voordat ze schijndrachtig zijn geworden maar ze moorden gewoon door. Ze weten bij het VWA ook niet waarom maar het is opdracht zeggen ze. Wie het wel moeten weten weten ze ook niet.

 • no-profile-image

  onzeker geitenboertje

  Het liefst willen ze je isoleren en negeren.
  Vergelijk het met de jodenster in WOII.
  Ze mogen het bord "besmet" gerust plaatsen, maar de kans is groot dat ik er per ongeluk tegen aan rij.

 • no-profile-image

  inge

  Helaas zijn alle geénte drachtige geiten op besmette bedrijven geruimd. Dus hiermee is ook het testmateriaal vernietigd. En wat gebeurd er met de bokken, als ze negatief getest worden? Word dan het fokverbod opgeheven of mogen we er alleen maar naar kijken??

Of registreer je om te kunnen reageren.