Home

Achtergrond 1011 x bekeken

'Kali en fosfaat nu strooien over bevroren grond'

De tijd is rijp voor het strooien van kali en fosfaat over de kale bevroren grond waarop voor het komende jaar uien gepland staan in het bouwplan.

Dat meldt uienzaadleverancier De Groot en Slot. Als kali 60 procent wordt gebruikt, kan de aanwezige chloor nog voldoende wegspoelen voordat de uien over ongeveer een maand worden gezaaid. Als dan stikstof pas na het zaaien van de uien gefaseerd wordt gegeven, bevat de grond rondom het zaadje veel minder zouten.

De voordelen van deze behandeling zijn: geen structuurbederf, minder zoutschade voor de plant, minder plantwegval, homogenere opkomst door minder bruinverkleuring aan de wortels, minder stressplantjes en daardoor een goede ontwikkeling en minder uitspoeling van de stikstof die na het zaaien gefaseerd wordt gegeven.

"Als het nu niet lukt om kali en zo nodig fosfaat te strooien, is het verstandig om later uitsluitend als kaligift patent-kali te gebruiken", tipt De Groot en Slot. "Voordeel hiervan is dat er geen chloor in zit en het bevat nog 4 procent magnesium extra. Dit is goed is voor de groei van de uien. Magnesium versterkt een stevige celgroei."

Tussen het bemesten en zaaien moet een flinke periode zitten. Een te zware bemesting leidt meestal tot kwaliteitsverlies, schrijft Uienteelt.nl hierover. Dit verlies komt voort uit een toename van ziektedruk of een lossere groei van de ui. Met het oog op valse meeldauw is een te zware bemesting riskante vanwege een te weelderige bladontwikkeling en daardoor ook een langere blad-natperiode.

Of registreer je om te kunnen reageren.