Home

Achtergrond 196 x bekeken

Kabinetsberaad Uruzgan gaat de avond in

Het kabinet is vandaag aan het einde van de middag nog steeds bijeen in een poging de knallende ruzie over Uruzgan bij te leggen.

De verwachting is dat de ministerraad vrijdagavond nog wel eens tot laat bijeen kan zijn.

Ministers van CDA, PvdA en ChristenUnie proberen de nare smaak van het Kamerdebat van donderdagavond weg te spoelen. Daarin werden de tegenstellingen tussen CDA en PvdA pijnlijk duidelijk toen premier Jan Peter Balkenende uitlatingen van vicepremier en PvdA-leider Wouter Bos over een definitief nee op een NAVO-verzoek prematuur noemde. Bos zei even later dat hij niks terugnam van zijn woorden en ze ook niet prematuur vond.

De oppositie in de Kamer viel hard over het kabinet heen en Balkenende zei later dat hij de kritiek begreep en dat meerdere ministers zich die moesten aanrekenen.

Na een nachtje slapen kwamen de kemphanen vrijdag aan het einde van de ochtend weer bijeen voor de wekelijkse ministerraad. Sinds half twee wordt er specifiek gesproken over Afghanistan. Inmiddels is er een schorsing. Het CDA wil een langer verblijf in Uruzgan, de PvdA wil daar per se weg en vindt dat het kabinet dat vrijdag ook officieel aan de NAVO moet laten weten.

Maar het CDA wil uitstel van een besluit. Het kabinet kan volgende week een extra ministerraad inlassen en zo toch nog voor de deadline van de Tweede Kamer (1 maart) een knoop doorhakken. De ChristenUnie-ministers willen net als het CDA nu nog geen opties wegstrepen (zoals de PvdA wil), maar zijn tegelijk volgens een bron "niet doof en blind'' voor de ontwikkelingen van de afgelopen dagen. De Kamerleden van de ChristenUnie willen ook weg uit Uruzgan, net als de PvdA.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.