Home

Achtergrond

Kabinet gaat door met stimuleren economie

Het kabinet gaat door met de afgesproken maatregelen om de economie te stimuleren.

De reden is dat het economisch herstel nog "buitengewoon fragiel'' en mogelijk niet "robuust genoeg'' is. Het kabinet voert daarom de maatregelen die zijn opgenomen in de begroting gewoon uit, zei vicepremier en minister van Financiën Wouter Bos vandaag na afloop van de ministerraad.

Volgens Bos is de economische krimp van het afgelopen jaar groter dan ooit eerder geregistreerd. Ook is er sprake van een recordaantal faillissementen en is het herstel nog erg afhankelijk van de export. De binnenlandse vraag en investeringen kunnen het herstel nog niet dragen, aldus Bos.

Eerder vrijdag constateerde minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken al dat de economie opkrabbelt, maar nog kwetsbaar is. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de Nederlandse economie vorig jaar met 4 procent is gekrompen, maar in het vierde kwartaal van vorig jaar een lichte groei liet zien van 0,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. "Ik zie lichtpuntjes, maar het is een broos en zeker geen structureel herstel'', zei Van der Hoeven.

Van der Hoeven: "Laten we hopen dat het herstel verder doorzet en dat dit zich snel vertaalt in extra banen. Een doorzettend herstel is niet vanzelfsprekend. Het kabinet doet er dan ook alles aan om de economie in 2010 verder te ondersteunen, onder meer met garanties op kredieten voor het bedrijfsleven.''

Na afloop van de ministerraad zei ze dat ze was 'geschrokken' van de krimp van 4 procent. Zelfs in de jaren dertig van de vorige eeuw nam de economische bedrijvigheid niet zo sterk af. Het lichte herstel in het vierde kwartaal "komt alleen door een opleving van de export'', voegde Van der Hoeven eraan toe.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.