Home

Achtergrond 29 reacties

Kabinet CDA, PvdA en ChristenUnie gevallen

Het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie is gevallen. De PvdA-ministers stappen uit het kabinet. Premier Jan Peter Balkenende heeft dat vannacht gemeld. Maandag zou het kabinet precies drie jaar in functie zijn.

De ministers van de drie partijen hebben vanaf vrijdagochtend half twaalf overlegd over de kabinetsruzie over de toekomstige Nederlandse rol in Afghanistan. Het CDA wilde verder in de provincie Uruzgan, de PvdA wilde per se vrijdag besluiten dat die optie van tafel zou gaan. De PvdA wilde dat het kabinet het definitieve nee zou overbrengen aan de NAVO.

Volgens CDA en ChristenUnie zou dat echter indruisen tegen het kabinetsbesluit om alle opties voor een langer verblijf in Afghanistan uit te zoeken en pas daarna een besluit te nemen. In een ultieme poging vroeg premier Balkenende vrijdagnacht rond 3.00 uur aan de PvdA om daarmee in te stemmen en samen de eenheid van het kabinetsbeleid te bewaren. Vervolgens zou geprobeerd worden om voor 1 maart tot een besluit te komen.

Voor de PvdA was dat voorstel echter onbespreekbaar. De PvdA-ministers boden daarop hun ontslag aan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  In deze tijden het kabinet laten struikelen, een beetje compromie was wel zo aardig geweest . Als altijd 1 v.d. 3 partijen zo de hakken in de sloot zet is er gewoon geen samenwerking mogelijk , en 1 partij voor alle mensen is er dus ook niet.
  Nu kunnen we weer van voor af aan beginnen en staat vervolgens Nederland weer een half jaar stil.

 • no-profile-image

  Cees de Vos

  Aan de ene kant jammer voor het CDA en de Christen Unie, maar gelukkig zijn wij eindelijk verlost van PvdA en die zweverige PvdA klimaatminister Jacqueline Cramer die aanhanger is van Greenpeace en van het leugenachtige IPPC. Weg met die onzin over het broeikaseffect en de opwarming van de aarde !!! Gelukkig geen Kopenhagen-akkoord maar kijk uit voor die gekken die willen doorgaan met de hype rondom het milieu.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat een slechte actie van de PvdA. Deze geitenwollensokkenclub heeft nog nooit begrepen hoe je als exporterend land je centjes moet verdienen. Waar ze goed in is, is uitgeven van belastinggeld en bij de dit niet begrijpen de sinterklaas uithangen om zo stemmetjes te winnen.
  Hopelijk komen ze niet meer terug, anders zitten we achter 50 jaar allemaal in lendedoeken in het bos of van armoede vertrokken uit Nederland. Puur uit electorale belangen de Nederlandse economie op het spel zetten, ronduit schadelijk en schandalig!

 • no-profile-image

  boerin

  als cda en christen unie nu wel samen doorgaan voor de rest van de periode?
  dan kan het best zo zijn dat we toch in uruzgan blijven en alle andere dingen waar de PVDA moeilijk over doet zouden best weleens kunnen komen. er zal dan vaker een stemming zijn in de tweede kamer, maar er zijn van elke partij wel kamerleden die best voor de missie zullen stemmen ook al is dat geen partij politiek.zoals ik begrepen heb hebben alleen de PVDA ministers hun ontslag ingediend en de koningin kan best zeggen gaan jullie maar door met een minderheids kabinet want een demissionair kabinet met deze partijen dan gebeurt er helemaal niets meer.

 • no-profile-image

  Jan

  Och Wipstaart, wat zou ik je graag een leuk optrekje in het Irak onder Saddam gunnen (onder hem; 1 miljoen slachtoffers oorlog Irak-Iran jaren tachtig, Koerdenproblematiek, landjepikoorlog 1991, raketaanvallen op Israël, dictatoriaal regime). Of een mooi plekje in Afganistan zonder inmenging van het Westen (lekker onder je zwart schort met gevangenisruit verderleven als vrouw). Als ik jou was zou ik dan net zo lekker tekeer gaan als in Nederland en vervolgens bedenken wie hier nu eigenlijk dom is. Je kan inderdaad ook beslissen het volk daar te laten stikken en de andere kant op te kijken, dat heet dan egoïsme. Natuurlijk spelen ook andere (economische en machts-) factoren een rol bij de inmenging van het Westen, maar je kunt je op zijn minst afvragen hoe de bevolking ervoor zou staan zonder inmenging. Denk je echt dat de problemen daar opgelost worden als het Westen zijn handen ervan af trekt? Dat het langer duurt dan verwacht kun je ook voortschrijdend inzicht noemen.

 • no-profile-image

  adje

  Hopelijk komt er nu een sociaal links kabinet.

 • no-profile-image

  karel ras

  laat balkenende op hoepelen,hij geeft land weg aan de belgen.
  en mevr obama een kus geven ,dat is zijn hobby.
  graag morgen nog in de ww

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Jij ziet het niet erg scherp Karel. Balkenende zet in Hedwigepolder alleen maar Nederlandse grond die eigendom van een Belg is onder water. Daarmee is hij de eerste Zeeuw die land aan de zee teruggeeft. Zélfs daarin is hij dus onbetrouwbaar!

 • no-profile-image

  Han

  PvdA heeft en verloren en gewonnen. Ze zijn uit het pluche gestapt en hebben geen regeer macht meer. Ze hebben wel bereikt dat de missie in Afghanistan ten einde is. De vorige afspraak / besluit over het einde van de misie zal nu uitgevoerd moeten worden. Nederland heeft in ieder geval veel gezichtsverlies geleden door de actie van Bos. De gevolgen hiervan zouden wel eens meer kunnen kosten dan het einde van de missie opbrengt. De toekomst zal het uitwijzen. Voor mij is 1 ding zeker, de afgelopen 3 jaar zijn voor Nederland 3 verloren jaren geweest.

 • no-profile-image

  ferdi

  Het begint een traditie te worden dat kabinetten vallen over oorlogen. Bos is in de hoek gezet door het CDA. Het CDA heeft gegokt en verloren.

  Hoewel ik normalitair geen PvdA stem, denk ik wel dat de PvdA hier heeft gewonnen. Voor een kabinet over rechts is samenwerking met de PVV nodig. Er zijn nooit voldoende partijen te vinden die met de PVV willen samenwerken. Daarom valt een rechts kabinet af. De overgebleven optie is een centrum links kabinet met Groenlinks, D66 en de SP. Deze partijen krijgen samen onvoldoende zetels (circa 55) waardoor de PvdA weer in beeld komt (mits er 20 zetels gehaald worden). De PvdA zal door de kiezers getrakteerd worden op een fors verlies, waardoor de PvdA in staat is haar huid duur te verkopen. Met Bos heeft de PvdA de beste kandidaat premier in handen. Dus Bos wordt de nieuwe premier. Hij heeft hier ook de kwaliteiten voor. Gezien de verwachte zetelverhoudingen denk ik dat er minimaal 4 partijen nodig zijn om een meerderheid te vormen. Daardoor weet ik niet of we 4 jaar gaan volmaken.

  Je ziet het speculeren is begonnen.

 • no-profile-image

  Sprookjes

  Nog even en herkauwer alias spotvogel alias wipstaart begint te malen dat zijn Talibanvrienden de ganzen naar Friesland gestuurd hebben in samenspraak met Thieme.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Dat is het punt nu net Cees. Het maakt niet uit wie er zit, ze hollen allemaal achter die idiotie aan. Het zal hoe dan ook, blijven.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Dit is de limit. Ik heb nergens gezegd dat Saddam een lieverdje was. ik zeg alleen dat de Irakoorlog volkenrechtelijk onwettig was en dat al lang voor Balkenendes besluit om ons land bij een conflict te betrekken waarvan hij de ware achtergronden niet kon doorzien, onze eigen VN-veiligheidsinspecteurs hadden vastgesteld dat er Géén massavernietigingswapens in Irak waren. En dat bleek later ook zo te zijn, zoals de rapportages van die inspecteurs dus vooraf al gesteld hadden. Maar die kennis heeft Balkenende botweg genegeerd! Het 'voortschrijdende inzicht' heeft destijds in Vietnam miljoenen doden gekost en hele bataljons soldaten doen sneuvelen. Straks ontaard ook Afghanistan in een letterlijk ondergrondse guerillastrijd tegen een onverslaanbaar ingegraven vijand. Dan begint de orlogssneeuwbal steeds harder te rollen en gaan er honderden of duizenden Nederlandse soldaten sneuvelen. Wil jij dat op jouw geweten hebben? Stem dan maar lekker CDA!

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Maar die veehouders laten het natuurlijk zelf allemaal gebeuren. Het is niet te geloven wat die allemaal over hun kant laten gaan. We hadden met z'n allen allang iets moeten doen. We hadden de macht allang terug kunnen hebben. Kijk nu bijvoorbeeld naar de NVAF, als we met velen zijn, kunnen ze niets!

 • no-profile-image

  wandelaar

  Varkensboer, gooi a.j.b. niet alles op één hoop. De SGP is een partij met deugdelijke mensen en niet - zoals het CDA- met onbetrouwbare draaikonten! Ik heb Bas van der Vlies in zijn lange politieke carriére nog nooit op iets ondeugdelijks kunnen betrappen, afgezien dan van zijn standpunten over vrouwen. En daarom is het ook maar goed dat de SGP heel klein blijft! Groetjes van Katja.

 • no-profile-image

  claudette van brandwijk

  Een griezel vind ik die Van der Vlies. En zijn vrouwenhatende partij moest bij wet verboden worden. Schande dat er boeren zijn die zo'n partij willen omarmen uit eigenbelang. Vrouwen: bedenk je dertig maal voor je ook maar iets met een boer begint!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Wat een domme kakofonie in dit forum! Alleen Han heeft gelijk, maar oorlog levert nu eenmaal altijd verlies op. De PvdA houdt zich correct aan de afspraak uit 2007 en aan de toezegging aan de achterban en aan het hele Nederlandse volk. Maar voor het CDA is het de gewoonste zaak van de wereld om woord te breken en gewoon de eigen zin door te zetten. Zo kwam ons land immers ook in een onwettige vuile oorlog tegen Irak terecht, of zijn jullie dat alweer vergeten? En Balkenende verdomd het om daarvoor verantwoording af te leggen. Ondanks de klare taal in het rapport Davids. Ook alweer vergeten zeker? De PvdA heeft 15 jaar geleden als regeringspartij Srebrenica meegemaakt. Daar waren we ook op vredesmissie. Maar dat zijn jullie natuurlijk ook allang weer vergeten? Jeetje, dommer moet het niet worden!

 • no-profile-image

  fryske boer

  Pvda geeft alle soldaten die in Afganistan strijden en gestreden hebben en niet te vergeten de familieleden van de gevallen soldaten gewoon een klap in het gezicht. Dat komt nog bovenop het gezicht verlies van Nederland in de wereld en alle schade die daar uit voortkomt Financieel lopen we weer enorm veel schade op ,het is te hopen dat het Nederlandse volk bij verkiezingen deze partij flink afstraft.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Fryske Boer, luister eens goed. In 2007 werd duidelijk aan land en volk toegezegd dat de Uruzganmissie tot uiterlijk eind 2010 zou duren. Dat het CDA zich nooit houdt aan afspraken zou je als boer toch behoren te weten. Of de PvdA een schoonheidsprijs verdient is iets anders, maar zij hebben ons land in ieder geval niet- zoals Balkenende- in een onwettige oorlog gestort. Daarvoor heeft hij nog altijd zijn excuses niet aangeboden! Als Uruzgan nog even zo aansleept, dan is er geen weg terug meer en is ons land wéér in oorlog. En dat kan en mag niet de bedoeling zijn van het participeren in de NATO.

 • no-profile-image

  Han

  De val van het kabinet heeft 2 winnaars opgeleverd. Een de PvdA de militaire actie moet nu stoppen, de tweede winnaars zijn de Taliban en Al-Quada want een van de leading nations trekt zich terug. Terug trekken in een oorlog staat gelijk aan CAPITULEREN, laat dit duidelijk zijn. Begrijp me goed ik ben niet voor oorlog, maar heb wel een hekel aan extremisten die de meerderheid van de bevolking (waar ook ter wereld) overheersen met hun ondemocratische methoden. Vergelijk het met de veehouderij in Nederland, die naar de pijpen moet dansen van en klein groepje schreeuwers (PvdD), die de rest mentaal onder druk zetten. Zij noemen zich LINKS en dus PROGRESSIEF en dus moeten ze wel gelijk hebben!! Na de verkiezingen wens ik alle veehouders veel succes met een nieuwe regering gevormd door LINKS zoals velen hieronder suggereren.

 • no-profile-image

  Varkensboer

  Nou meneer anti-CDA, die opmerking over afscheid nemen van de gggristelijken ben ik het niet helemaal mee eens, want de ook zo ggristelijke partij SGP is wel de partij die nog het meest opkomt voor ons als agrariers!! Jammer dat die zo klein zijn maar zo'n partij kun je altijd nog veel beter hebben dan Marianne Thieme o.i.d.!!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Han, meestal ben ik het met je eens, maar nu heb je kennelijk onverhoeds niet goed opgelet bij een draaiende windturbine. Kan lelijk aankomen! Je hebt het over 'terugtrekken in een oorlog'en 'capituleren', maar ik fris even je geheugen op. WIJ zijn namelijk helemaal niet in oorlog met de Taliban. Wij beschermen de burgers (die merendeels dubbelspel spelen) juist tégen de Taliban. En el Quaida is een Amerikaans 'probleem', voortspruitend uit een top-secret alliantie van George W.Bush met diens jeugd- en familievriendje Osama bin Laden. Die hele War on Terror is fake en alleen maar bestemd om van de wereld een totalitaire RECHTSE dictatuur te maken! Daarvoor leende Balkenende zich in 2003 en bracht ons land toen wel degelijk in oorlog. Met Irak. Nu participeren we in een VN-tombola waarin we ons steentje ruimschoots hebben bijgedragen, a raison van 21 doden. Geheel conform de afspraak met de Nederlandse bevolking houdt die tombola dit jaar op. Dat heeft niks met capituleren van doen, maar dat begrijp je kennelijk niet. Nou ja, het is zondag en dan is het nuchtere denken wellicht in ruste? Naz' drovje!

 • no-profile-image

  anti

  Dit moeten we toch beschouwen als de MOOISTE ruiming die de laatste jaren heeft plaatsgevonden. Nu het CDA wederom gezorgd heeft voor een val van een doelloos kabinet, is het tijd definitief afscheid te nemen van deze grrgrgrgriste-lijken. Welk zichzelf respecterend mens stemt nog op het CDA????? Trieste club! Balkendende: ga aub werken!!

 • no-profile-image

  Slachtoffer

  Van de politiek moet het hebben! Echt aan lage wal geraakt en nog wel in crisistijd. De enige winnaar is de Taliban. Dit is toch het ergste wat je kunt denken. Zulke beestachtige groepering moet je totaal uitschakelen. Veel mensen hebben hun leven door hen verloren. Als Bos zo simpel het kabinet daarover laat vallen, moet je hem met de verkiezingen zeker laten vallen. Wat een mentaliteit!! Ze hebben een voorbeeldfunctie en dat moet een land regeren! Triest!!!! Als ondernemer weet je het niet waar je het moet zoeken in crisistijd. Wij betalen de crisis en zij die het veroorzaakt hebben, rotzooien maar door!! Denk maar ens een keer na over die mensen die er zeer hard voor moeten werken en niet kunnen slapen van de zorgen!

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Dan heb je Han toch niet goed begrepen Wipstaartje.

 • no-profile-image

  ANTI

  JAMMER DAT L.T.O. NIET MEE GESLEURT IS IN DE VAL, DAN WAS DE AGRARISCHE SECTOR ECHT VERLOST VAN ALLE ONHEIL.

 • no-profile-image

  Karin

  Gaat de val van het kabinet nu nog gevolgen hebben voor de verdere besluitvorming m.b.t. de ruimingen en dergelijke? Er staat me iets van bij dat er totdat het volgende kabinet aantreedt, geen besluiten mogen worden genomen over controversiële onderwerpen. Het Q-koorts beleid lijkt me redelijk controversieel, dus nu ben ik wel benieuwd!

 • no-profile-image

  Boer

  Het werd Bos allemaal een beetje te veel, regeren is toch nog best moeilijk!
  Pvda moest even een goed excuus hebben om uit het kabinet te stappen. Na het plunderen van de kas komt nu het moment van bezuinigen! Het is dan voor dit clubje veel leuker om vanuit de oppositie te trappen naar een kabinet dan zelf regeren.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hoe stel jij je dat voor Adje? door eigen stompzinnigheid hebben PvdA en SP een groot deel van hun achterban weggejaagd en verspeeld aan de PVV. dat zal gaan blijken bij de verkiezingen. Ik zie niet hoe PvdA,SP, Groen Links, PvdD en eventueel D66 een meerderheid kunnen vormen. Tenzij er een wonder gaat gebeuren. Maar daar ga ik niet om bidden. Want ik houd niet van poppenkast.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.