Home

Achtergrond 2 reacties

KNAW buigt zich over klimaatdiscussie

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) wil binnenkort een groep topwetenschappers bijeenbrengen om zich te buigen over de kwaliteit van klimaatonderzoek.

Aanleiding is een omstreden rapport van het internationale klimaatpanel IPCC. Dat meldde de KNAW vandaag.

Volgens de KNAW heeft het publiek in een debat over een zo belangrijk onderwerp recht op betrouwbare informatie en maximale transparantie. De organisatie ziet het als haar logische taak daar een bijdrage aan te leveren, onder meer door vast te stellen wat de wetenschappelijke zekerheden en onzekerheden zijn in de klimaatdiscussie.

De KNAW zoekt de wetenschappers die deelnemen aan de discussie, in de eerste plaats in eigen gelederen. Vast moet komen te staan over welke conclusies met betrekking tot de klimaatverandering wetenschappers het eens zijn en naar welke verder wetenschappelijk onderzoek nodig is.

Een IPCC-rapport uit 2007 kwam onlangs in opspraak, toen bleek dat er verkeerde aannames in stonden over het tempo waarin gletsjers in de Himalaya smelten. Vorige week kwam aan het licht dat ook fouten staan in een passage over het overstromingsgevaar in Nederland.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    De leugen regeert,onderzoekers en wetenschappers moeten af en toe wat nieuws bedenken,hiervoor worden ze dik betaald, anders weten we niet wat ze doen

  • no-profile-image

    Leen

    Neem die "wetenschappers" van Greenpeace, anders moet er zoveel beleid op de schop.

Of registreer je om te kunnen reageren.