Home

Achtergrond 3 reacties

Jaar met hoge slachtkoeienprijzen

Slachtkoeien zijn deze week weer duurder geworden. Gemiddeld kwam er €0,07 per kg geslacht gewicht bij de de prijs op. De worstkoeien trokken ook aan. Die noteren zelfs €0,10 hoger. NBHV verhoogde vorige week al fors en hield de prijs dit keer gelijk. De 2010-prijs loopt intussen aardig uit de pas met de prijzen in de jaren ervoor.

De stijgende slachtkoeienprijzen worden veroorzaakt door een zeer klein aanbod. Vorig jaar zijn er al heel erg veel koeien geslacht en dat laat zich dit jaar duidelijk voelen. Bovendien heeft de kou voor lagere melkproducties gezorgd. Daardoor houden veehouders hun koeien ook iets langer aan.

Het minimale aanbod gaat de veehouders dit jaar in de kaart spelen. Aan de andere kant komen de runderslachterijen steeds meer in de problemen. De slachthaken worden door de lage aanvoer nauwelijks gevuld. En zicht op verbetering is er niet.

Slachterijen zijn dus onderbezet en krijgen daarnaast meer concurrentie uit Zuid-Amerika. Er wordt steeds meer rundvlees uit dat continent ingevoerd en supermarkten hebben dus meer te kiezen.

Slachtstieren zitten normaal gesproken in een rustige, stabiele markt. Maar deze week is ook met dat beeld gebroken. Het aanbod is namelijk kleiner dan de vraag. Dit leidt niet tot spectaculaire prijsverschuivingen. Maar er komt wel een stuiver bij de prijs op.

Slachtstieren kunnen straks misschien nog iets duurder worden. Maar een stabiele prijs ligt het meest voor de hand.

prognose:

slachtkoeien duurder, -stieren misschien ook

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gerjo Kompier

  Wat is hoog? Mijn opa kreeg begin jaren 70 f 7,50 per kg geslacht gewicht. Dat is omgerekend in euro's van nu 10,- euro per kg, ofwel ca 4000,- euro per koe. Toen de gulden evenveel waard was als de euro nu, kreeg mijn pa f 2000,- voor een slachtkoe. Bij deze "hoge" vleesprijzen mogen we blij zijn dat we voor een zware slachtkoe 1000,- euro vangen.

 • no-profile-image

  Kuijpers

  Beste Gerjo Kompier, volgens mij maak jij een cruciale rekenfout.
  7,50 gulden in 1970 wordt 16,89 gulden in 2010 als je een jaarlijkse inflatie telt van 2% (gemid. inflatie 1,5%).
  16,89 moet je dan nog omzetten naar euro's dan kom je uit op 7,66 euro.
  Dit is ruim 2,30 euro minder dan dat tientje waar jij het over hebt.

  Maar zoals al jaren is gebleken gaat deze inflatie verrekening niet op voor "grondstoffen".

  Ik vind het al vroeg (februari) om nu al te spreken over een jaar met hoge vleesprijzen. De weermannen zitten er ook dagelijk langs, dus die marktanalisten zullen de spijker ook vaak mis slaan. In november hoop ik dat er nog steeds staat "jaar van hoge vleesprijzen" maar ik denk het alleen niet. Zoals we hebben geleerd zijn hoge prijzen de basis voor vraag uitval!

 • no-profile-image

  Gerjo Kompier

  Beste heer/mevrouw Kuijpers, ik ben uitgegaan van de inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Aan de hand van de consumentenprijsindex, waar tevens de inflatie bij is vermeld, kan men eenvoudig de tijdswaarde van je geld berekenen. Natuurlijk zijn er produkt(groep)en die sneller en minder snel dan het gemiddelde in prijs stijgen. Of zelfs in nominale prijs dalen, zoals veel agrarische produkten.
  Ik heb een lijst van het jaar 1900 t/m 2008. CPI 1900 = 100 ; CPI 1970 = 628,1 ; CPI 2008 = 2493,0.
  F 7,50 in 1970 is 2493/628,1 x 7,50 /2,20371 = 13,51 euro in 2008.
  Ik ben uitgegaan van CPI 1974 = 862,3. F 7,50 in 1974 is 2493/862,3 x 7,50 /2,20371 = 9,84 euro in 2008. met 1,2% inflatie in 2009 wordt dit 9,96 euro.
  Mag de inflatie de afgelopen jaren beperkt zijn, er zijn ook perioden geweest met een inflatie boven 5%.
  De marktanalyse kijkt hooguit enkele jaren terug. Bij beperkte inflatie kan dit. Maar over een lange periode en/of bij hoge inflatie, moet men rekening houden met de tijdswaarde van het geld.

Of registreer je om te kunnen reageren.