Home

Achtergrond 227 x bekeken

'Interim-kabinet beste term'

Een kabinet dat optreedt tussen een gevallen en een echt nieuwe ministersploeg in, kan maar het beste een 'interim-kabinet' worden genoemd.

Dat zegt Jan Vis, oud-hoogleraar staatsrecht, voormalig staatsraad en ex-senator.

"Ik houd niet van het woord rompkabinet. Een romp heeft geen ledematen en geen hoofd.'' Rompkabinet, minderheidskabinet, overgangskabinet, hoe het ook heet, of het missionair is of demissionair (met in de praktijk weinig verschil), een ding is volgens Vis zeker: het is geen verlengd Balkenende IV. "Kabinet Balkenende IV is geëindigd.'' Het interim-kabinet wordt opnieuw geformeerd, het is toch een andere ploeg, met een ander doel en is dus hooguit Balkenende V.

Het is volgens Vis geen probleem om staatssecretarissen tijdelijk op vrijgekomen ministersposten te zetten. Jan Kees de Jager is als fiscaal jurist volgens Vis misschien wel beter geschikt als minister van Financiën dan een van de nu overgebleven ministers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.