Home

Achtergrond 211 x bekeken

Iets meer aardappelen in voorraad dan vorig jaar

De akkerbouwers hebben nog 1,9 miljoen ton consumptieaardappelen in opslag liggen.

Dat is iets meer dan vorig jaar rond deze tijd, toen de aardappelvoorraad 1,8 miljoen ton bedroeg.

Dat blijkt uit de voorraadmeting die het Bureau Aardappelmarkt Informatie van het Productschap Akkerbouw op 15 februari heeft uitgevoerd onder 433 telers. Van de totale bruto opbrengst van 3,7 miljoen ton consumptieaardappelen is 48 procent nu afgeleverd.

Half november was 1,1 miljoen ton aardappelen afgeleverd, tegenover 1,4 miljoen ton in november 2008, meldt het BAI. "In de afgelopen drie maanden zijn er beduidend meer aardappelen afgeleverd dan in dezelfde periode van vorig jaar."

Volgens het BAI is ongeveer 900.000 ton consumptieaardappelen die in opslag liggen al verkocht maar nog niet afgeleverd. "De resterende 1 miljoen ton zijn vrije aardappelen die nog niet door een afnemer zijn vastgelegd. Dat is ongeveer 27 procent van de totale bruto opbrengst. De hoeveelheid vrije aardappelen in de schuur is hoger dan vorig jaar, toen de telers de hoeveelheid vrije aardappelen inschatten op een kleine 850.000 ton."

Het BAI heeft de telers ook gevraagd naar het areaal. "Een eerste indicatie duidt op een toename van het areaal dit jaar."

Of registreer je om te kunnen reageren.