Home

Achtergrond 7 reacties

Ierse boeren werken in alle sectoren met verlies

Ierse boeren werken in alle sectoren met verlies.

De laatste vijftien jaar namen de kosten in de landbouw met 50 procent toe, de opbrengsten daalden 7 procent. Het gemiddelde boereninkomen ligt rond 16.000 euro, ruim de helft lager dan in 1995.

Dat stelt de Irish Farmers Association (IFA) na onderzoek naar de positie van boeren in de voedselketen. Volgens voorzitter John Bryan is duidelijk dat die keten verbroken is, omdat de boeren niet kunnen overleven van prijzen die lager liggen dan hun kosten. Bryan stelt dat de boeren aan het uiteinde van de keten uiteindelijk alle prijsdruk opvangen, terwijl aan de andere kant de supermarkten de prijzen dicteren.

IFA eist dan ook dat er snel een regulering voor de supermarkten in Ierland komt. De regering en de Europese Commissie moeten dit probleem snel aanpakken door nieuwe regulering en door bestaande concurrentiewetten beter te handhaven. De Ierse boeren eisen onder meer dat het onder de kostprijs verkopen van producten opnieuw verboden wordt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Consument

  Overal het zelfde verhaal, boeren onderbetaald ,supers steken de winst in hun zakken. NMA , aan pakken die lui!!!

 • no-profile-image

  Han

  Wie de schuldigen zijn is niet belangrijk. Laten we zeggen dat het systeem waarbij delen van de keten structureel onderbetaald worden, met als excuus de markt is overvoerd, fout is. Dit systeem zal net als het communistische / socialistische systeem in het oude Rusland instorten. Moskou betaalde ook te weinig voor het voedsel en paste dat bij uit algemene middelen en produceerde steeds meer bureaucraten, die ook van de algemene middelen leefden. Om te korten aan te zuiveren werd er import gepleegd betaald uit de algemenen middelen en onder de waarde in de markt gezet. Het resultaat is bekend, het kapitalistische systeem doet hetzelfde grondstoffen importeren en eigen bronnen verwaarlozen (grond aan productie onttrekken) en steeds . De zwakste schakel bepaalt de kracht van de hele ketting (keten). He antwoord van d eoverheid op dit probleem is >meer bureaucraten aanstellen<. Dit is het begin van het einde, de geschiedenis herhaalt zich.

 • no-profile-image

  gert

  Juist de supermarkten dicteren de prijzen,hieraan is de NMA mede schuldig

 • no-profile-image

  Demeter

  PVV wil alle landbouwsubsidies weg. Dat houd in dat er eerst veel boeren failliet zullen gaan omdat hun kostprijs te hoog is en ze niet voor wereldmarktprijs kunnen produceren. Pas wanneer er veel gestopt zijn zal de marktprijs zich herstellen. Alleen de beste ondernemers met de laagste kostprijs zullen door kunnen gaan. Overleven van de sterkste !!

 • no-profile-image

  lol

  En dan te bedenken dat ierland een van de laagste kostprijzen heeft met al dat beweiden...

 • no-profile-image

  we wachten op betere tijden die vast en zeker

  Doordat de boeren steeds minder tot te weinig voor hun producten krijgen;zijn deze steds meer de motor van het economie.
  En doordat het aantal boeren mede hierdoor afneemt in aantal,verliezen zij ook nog hun aanzien .
  door hun kleine aantal politiek oninteresant.
  en een inkomen beneden het minimum zonder dat zich daar iemand om bekommert.
  En tot overmaat moeten zij er het platteland ok noch maar van in stand zien te houden.

 • no-profile-image

  Sybren

  Dat is allemaal gevolg van de globalisering. Vrije wereldhandel waar de sterksten zullen overleven. Als alle boeren de handen ineen slaan en met de politiek om tafel gaan kunnen de nodige bakens worden verzet. Han heeft gelijk. Het communisme werkt niet (waar de staat alles bepaalt)en ook het vrije kapitalisme (waar de grote supers etc met veelal hun politieke vriendjes) niet!!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.