Home

Achtergrond 485 x bekeken

IRS: extra stikstof leidt niet tot meer opbrengst

Het is niet nodig om extra stikstof op suikerbietenpercelen te strooien om tot een opbrengst van meer dan 100 ton per hectare te komen.

Dat meldt de Zuidoostelijke coöperatie CSV Covas op basis van de Duitse suikerbietendag. Bieteninstituut IRS bevestigt dit in een artikel in het Cosun Magazine. "Geen enkele bietenteler wist dat de opbrengst zo hoog zou uitkomen als afgelopen seizoen", meldt CSV Covas. "Niemand heeft hier dus bewust op bemest. Toch is het gebeurd."

Het IRS onderzocht afgelopen jaar het effect van stikstof in suikerbieten. "Voor het behalen van zeer hoge suikeropbrengsten is niet meer stikstof nodig dan normaal." Dit betekent dat de plant stikstof zeer efficiënt benut, vooral in gunstige groeiomstandigheden. "De gift hoeft doorgaans niet te worden aangepast aan de hoogte van de te verwachten opbrengst", stelt het IRS.

CSV Covas meldt verder laat de kwaliteit van de Duitse bieten te wensen overlaat door het schadelijke stikstofcijfer van gemiddeld 18. In Limburg is dat 15. Duitse telers moeten dus juist gaan werken aan het verlagen van het schadelijke stikstofcijfer. Ook stelde het magazine dat 70 procent van de stikstofgift in het blad terecht komt en 30 procent in de biet. "Meer stikstof leidt dus ook nog tot meer loof. Daarvan hebben we al genoeg", meent de coöperatie.

Geelverkleuring is zelden het gevolg van stikstofgebrek, weet het IRS te melden. "Meestal is er sprake van andere gebreksziekten, zoals magnesium-, borium-, mangaan- of kaliumgebrek. De laatste jaren lijkt het aantal bietenpercelen met een geelverkleuring in het loof vanaf juli toe te nemen."

Kenmerkend voor een stikstofgebrek in de teelt van suikerbieten is dat het gewas niet sluit. "Als er meer dan 100 kilo per hectare wordt gegeven, komt dit echter amper voor. En geelverkleuring vanaf begin augustus is vrijwel nooit het gevolg van stikstofgebrek. Latere hoge stikstofgisten werken vaak averechts en resulteren vaak in een lagere suikeropbrengst."

Of registreer je om te kunnen reageren.