Home

Achtergrond

ING: schaalvergroting noodzaak

Schaalvergroting en het exploiteren van meerdere locaties is een voorwaarde voor pluimveehouders om in Nederland te kunnen blijven produceren.

Die verwachting uit de ING-bank in het kwartaalbericht voor de agrarische sector. De marktanalisten van ING verwachten dat 2010 een redelijk jaar wordt voor de pluimveesector als geheel en dat zeker leghennenhouders opnieuw een goed jaar tegemoet gaan. De eierprijzen blijven voorlopig hoog dankzij de goede vraag uit Duitsland. Vanaf de zomer keert het evenwicht op de markt terug en dalen de prijzen iets. ING voorspelt echter dat de prijzen niet onder het niveau van 2009 zullen zakken.

De prijzen van pluimveevlees zullen in het komende jaar weer herstellen van de daling in 2009. ING voorziet echter dat de concurrentiepositie van de Nederlandse vleeskuikensector onder druk komt te staan. De binnenlandse consumptie, die ook afgelopen jaar weer tot recordhoogtes steeg, nadert het verzadigingsniveau. Daartegenover staat een stabiele productie en toenemende import van vlees uit lagelonenlanden, waardoor het aanbod toeneemt.

ING denkt dat afspraken met supermarkten en consumentenorganisaties, bijvoorbeeld over een duurzame productie, de sector een nieuwe impuls kunnen geven. Daarnaast liggen er kansen in bewerkte vleesproducten.

Voor de sector als geheel zien de analisten van ING een bedreiging in de overheidsregels. Door de regelgeving op het gebied van dierenwelzijn en milieu staat de investeringsruimte van bedrijven onder druk. Schaalvergroting en het exploiteren van meerdere locaties komen volgens ING de rentabiliteit ten goed en worden een voorwaarde om in Nederland te blijven ondernemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.