Home

Achtergrond 2 reacties

IJsland niet van plan bemiddelaar te benoemen

IJsland heeft geen plannen een bemiddelaar te benoemen in het geschil met Nederland en Groot-Brittannië over de terugbetaling van 3,8 miljard euro.

Dat heeft de IJslandse minister van Financiën Steingrimur Sigfusson vandaag op de IJslandse radio gezegd na speculaties in de media dat IJsland een aantal regeringen zou hebben benaderd om te helpen het conflict op te lossen.

Nederland en Groot-Brittannië eisen geld terug van IJsland, omdat zij tegoeden hebben voorgeschoten van Nederlandse en Britse spaarders die hun geld verloren toen de IJslandse internetspaarbank Icesave failliet ging. De IJslandse regering had ingestemd met een regeling voor terugbetaling maar de president stak daar een stokje voor. Nu wordt op 6 maart een referendum gehouden over de regeling.

Er is de IJslandse regering veel aan gelegen voor die tijd een oplossing te vinden. Onder de 320.000 inwoners van IJsland heerst veel verzet tegen de afspraken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dirk S

  Je kon aan je theewater wel voelen dat die bank tricky was.....

 • no-profile-image

  johan

  stel dat de DSB bank in Nederland failliet zou gaan en de inwoners van Nederland zouden gevraagd worden de leningen te terug betalen aan de Ijslandse spaarders. Dan zou ik zeggen: Waarom moet ik geld betalen omdat een particuliere bank omvalt.

  Omgekeerd is het natuurlijk zo dat als iedereen 100.000 euro terugkrijgt van zijn vastgelegde geld in het buitenland het wel steeds interessanter wordt om je geld op een buitenlandse bank te zetten en hiervoor bijvoorbeeld 6% rente te vangen. Vervolgens de bank failliet te laten gaan en de Nederlandse Overheid te vragen het geld inclusief de rente uit te betalen. risico is dan 0

Of registreer je om te kunnen reageren.