Home

Achtergrond 348 x bekeken

Handelsverbod Boskoop opgeheven

Boomkwekerijen in Boskoop mogen hun bomen weer gaan verhandelen.

Dat heeft landbouwminister Gerda Verburg vandaag gezegd in Boskoop. De onderzoeken naar de aanwezigheid van de gevreesde Oost-Aziatische boktor zijn afgerond.

Eind januari stelde de minister in Boskoop een bufferzone in met een straal van 2 kilometer rond de plek waar in december larven van de boktor waren aangetroffen. Er werd een handelsverbod ingesteld voor de ongeveer 450 boomkwekerijen in dit gebied.

"Ik ben zeer in mijn nopjes dat alle inspecties goed en snel zijn afgerond'', zei Verburg vandaag. "De grootste crisis rondom de boktor is hiermee afgerond.'' De inspecties leverden nog een uitvlieggat op, maar het is niet zeker dat deze van de boktor is, dus is er geen aanleiding voor verdere maatregelen. Burgemeester Coos Rijsdijk van Boskoop stelde dat het gebied in zijn gemeente dat onder de loep is genomen, nu het best geïnspecteerde gebied in Europa is.

Het winterse weer van de afgelopen weken hinderde de inspecteurs in het zoeken naar uitvlieggaten van de boktor in de boomstammen op de kwekerijen. Verburg sprak eind januari nog de verwachting uit dat de controle in totaal drie weken zou duren. Maar de inspecties zijn nu al klaar, omdat er minder bedrijven voor in aanmerking kwamen dan aanvankelijk werd gedacht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.