Home

Achtergrond 324 x bekeken

Handel wil meldsysteem plantziekte en schadelijke insecten

De Europese Unie moet naar voorbeeld van het alarmsysteem voor voedselveiligheid, ook een transparant meldsyteem invoeren voor plantenziekten en schadelijke insecten.

Dat zegt de Europese handelskoepel Freshfel in een evalutatieronde van het huidige fytosanitaire beleid van de Europese Unie. Volgens de koepel kan er zo een einde komen aan veel onduidelijkheid en speculaties wanneer dit soort meldingen gepaard gaan met een melding van de genomen maatregel.

Volgens Freshfel moet er ook een duidelijke set van internationale standaarden komen van maatregelen die genomen kunnen worden bij de geconstateerde plantenrisico’s. Nu verschilt het beleid van landen buiten de EU teveel en wordt een melding vaak aangegrepen om handelspolitiek te bedrijven. Zo moet de Europese import nu voldoen aan strengere Europese eisen, maar bij doorvoer naar derde landen komen daar vaak extra eisen bovenop.

Ook pleit de handelskoepel voor het gelijk trekken van de kosten die EU-landen in rekening brengen voor het onderzoek naar importstromen. Bovendien wijst de koepel erop dat met extra controles op de invoer van groente en fruit uit derde landen risico’s op introductie van schadelijke insecten niet verdwijnt. Door toerisme en algehele internationale handel kunnen besmettingen voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.