Home

Achtergrond 6 reacties

Habitatrichtlijn: Meer soorten beschermen

De Habitatrichtlijn verplicht Nederland ertoe om meer planten- en diersoorten te beschermen, dan waarvoor een natuurgebied oorspronkelijk is aangewezen.

Dat antwoordt minister Gerda Verburg (LNV) op Kamervragen van de SGP.

Volgens Verburg moeten álle planten en dieren die voorkomen op Europese lijsten van beschermwaardige soorten (vermeld in bijlage I en II van de Habitatrichtlijn) worden beschermd.

Verburg gaat er van uit dat alle 162 Natura 2000-gebieden voor het eind van het jaar zullen zijn aangewezen. Inmiddels zijn 33 gebieden aangewezen. De overige 129 gebieden worden in vier rondes aangewezen; 44 nog voor de zomer, de rest na de zomer.

De Kamer zet vanmiddag het vorige week geschorste debat met Verburg over Natura 2000 voort. Vrijwel de hele Kamer was vorige week uiterst kritisch over de voortgang van het natuurbeschermingsbeleid.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Intussen is bekend geworden dat het een met hagelkorrels doorzeefde vos betreft! Is vermoedelijk in een inloopval gevangen en toen door een 'faunabeheerder' aan flarden geschoten. En op Texel gedumpt. Als voorteken! Het zou productief kunnen zijn om na te gaan welke jagers er recentelijk op Texel geweest zijn (of van Texel naar de wal en weer terug reisden) en om het DNA van de gevonden vos te vergelijken met dat uit het jachtveld van zo'n jager. Aan de wal. Zoek niet te moeilijk svp. De plaatselijike SBB-beheerder is hobbyjager!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Oké Koetje Boe, dank je. Op Texel zit ook een SBB-beheereenheid, nét als op Vlieland. Ik houd maar hart vast voor onze andere eilanden!

 • no-profile-image

  gert

  Er zijn nu vossen op Texel en Vlieland gesignaleerd,maar nu is dat ook weer niet goed,wat willen ze eigenlijk ?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Verburg is weer heel vreemd bezig. N2000 staat los van de Habitatrichtlijn, in zoverre dat N2000 de Gebieden - en de Habitatrichtlijn de Dier- en Plantensoorten- beschermd. Dat valt soms samen, maar vaak ook niet. Het komt er kort en goed op neer dat het bejagen van diersoorten die op enige Europese habitatlijst staan, in veel gevallen strijdig zal zijn met het Habitatbeleid. Voor een terzake kundig jurist moet het mogelijk zijn om veel van het kromme LNV-CDA NB-beleid hiermee naar de cylindrische archieftrommel te verwijzen! Hopelijk wordt men nu o.a. bij Vogelbescherming eindelijk eens wakker!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Wat weet jij van vossen op Texel Gert? Volgens het forum 'Faunabescherming looft beloning uit' zijn er alleen op Vlieland klandestien vossen uitgezet. Naar alle waarschijnlijkheid door de beheerder. Over vossen op Texel heb ik nergens iets gelezen. Of zit dat er soms nog aan te komen?

 • no-profile-image

  koetje

  Het schijnt dat op Texel deze week een vos
  is doodgereden,stond op teletext

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.