Home

Achtergrond 4 reacties

HAK Jonker Fris stopt met contractteelt

HAK Jonker Fris Groenteconserven koopt industriegroente vanaf komend teeltseizoen niet meer bij zijn eigen telersvereniging, maar bij verzendhandelaren.

De groenteverwerker wil met het stoppen van de contractteelt meer flexibiliteit in de aanvoer en verwerking van verse zomergroente.
Daarnaast wil HAK af van de financiële risico’s die oogstoverschotten veroorzaken.

Theo Koolen, voorzitter van de telersvereniging van HAK Jonker Fris, betreurt de koerswijziging van HAK. Volgens hem raken 130 tot 140 telers hun contract kwijt. In totaal gaat het om 700 á 800 hectare erwten, sperziebonen, kapucijners en tuinbonen.

Door het groeizame seizoen moest HAK vorig jaar 10 tot 20 procent meer industriegroente van zijn telers afnemen dan was voorzien. Nu leggen we dat risico bij de verzendhandelaren", zegt Marko Wolthuis van HAK. Telersvoorzitter Koolen: "Wij beraden ons op hoe we verder gaan. De vereniging blijft bestaan."

Groenteverwerker Coroos ging HAK vorig jaar voor met het stoppen van contractteelt.

Lees ook: Verwerkers stoten productie af

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bonen

  er moet 1 telersvereniging/verzendhandel komen, kunnen deze ook niet meer tegen elkaar uitgespeeld worden. Dit moet kunnen met een grote landelijke cooperatie die er binnenkort komt. eventueel met medewerking van standsorganisatie. wederom bundelen dus!

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Deze producten moeten vers de pot in. Dus de afstand waarin deze producten geteeld kunnen worden is redelijk beperkt. Nou waarom dan geen gezamenlijke aanpak. Kijk hoeveel van de producten je moet telen een redelijke prijs te krijgen als teler. Werk samen anders verdien je geen snars. HAK wil topkwaliteit en daar hoort ook een redelijke prijs bij....voor wat hoor wat

 • no-profile-image

  Flevolander

  Laarakker en de cooperatieve verzendhandel hebben vorig jaar geprobeerd om de telers prijs in de been te houden. Verschillende Telers zijn gaan telen voor Taco en de Schakel(Rijko.) Als telers hebben we de grondstoffen in handen. We moeten met alle telers afspraken zien te maken. NLTO waar blijft jullie reactie op alle berichten over inkoop beleid industrie

 • no-profile-image

  Han

  Waarom een nieuwe organisatie? Er is toch een Greenery? Zij weten van handel en groente en fruit. Afspraken tussen industrie en Greenery kan dan door telers worden ingevuld. Of zieik het fout??

Of registreer je om te kunnen reageren.