Home

Achtergrond

Grote operatie tegen Taliban op komst

Duizenden buitenlandse en Afghaanse militairen hebben als voorbereiding op een groot offensief tegen de Taliban de stad Marjah in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand omsingeld.

Duizenden buitenlandse en Afghaanse militairen hebben als voorbereiding op een groot offensief tegen de Taliban de stad Marjah in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand omsingeld. Het gaat om een van de grootste operaties tegen de opstandelingen sinds de Amerikaanse invasie van Afghanistan in 2001.

Het Afghaanse leger en de NAVO willen niet zeggen hoeveel militairen worden ingezet om de Taliban te verdrijven uit Marjah, een stad met circa 80.000 inwoners. Volgens de BBC zijn 15.000 militairen naar Marjah gestuurd, onder wie circa 2500 Afghanen.

Marjah is een bloeiend centrum van de opiumteelt en het laatste grote bolwerk van de Taliban in Helmand. In de stad zouden zich vierhonderd tot duizend strijders van de Taliban bevinden. Het is niet bekend wanneer de militaire operatie Mushtarak (Samen) gaat beginnen. De voorbereidingen zijn al weken aan de gang.

Via de radio en met uit legerhelikopters gedropte pamfletten is de bevolking gewaarschuwd de Taliban geen onderdak te bieden. Op de pamfletten staat: "Laat de Taliban niet in uw huizen schuilen, laat de Taliban niet in uw gebieden toe. De troepenmacht komt u helpen. We zullen vrede brengen. Leef in vrede.''

Lokale bewoners worden ook aangespoord Afghaanse militairen informatie te geven over bermbommen. De troepen hebben de afgelopen dagen op wegen en in velden in de omgeving van Marjah gezocht naar explosieven, die al vele levens hebben geëist onder militairen en de bevolking.

Het Rode Kruis vreest voor veel slachtoffers door de nakende confrontatie. Ongeveer vierhonderd gezinnen hebben Marjah uit voorzorg al verlaten. Bevelhebbers van de Taliban hebben gezegd dat ze de stad niet zullen opgeven. ,,We zullen raketten op hen afvuren en ander zwaar geschut inzetten'', zei een woordvoerder van de Taliban over de Afghaanse en buitenlandse militairen.

Ook in de provincie Baghlan in het noorden van Afghanistan proberen Afghaanse troepen en NAVO-militairen de Taliban met een offensief op de knieën te krijgen. Veel opstandelingen zijn naar de bergen gevlucht. Vandaag liet de politie weten dat in grotten in de besneeuwde bergen de lichamen van circa twintig doodgevroren Talibanstrijders zijn gevonden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.