Home

Achtergrond 1 reactie

Groot graanbedrijf in Canada

De Canadese provincies Manitoba en Saskatchewan zijn relatief ongeschonden door de recessie gekomen. Ze hebben beide een zeer sterke economie met lage werkloosheid.

Ook voor de agrarische sector zijn er nog steeds zeer goede mogelijkheden om met naar verhouding weinig startkapitaal een bloeiend bedrijf te beginnen, zegt Dolf Feddes. Hij is makelaar bij Canadian Farm Realty, voorheen Manitoba farms. De firma is gespecialiseerd in de verkoop van landbouwbedrijven in Saskatchewan en Manitoba. Vanaf 22 tot en met 25 februari organiseert het bedrijf informatieavonden voor Nederlandse boeren die geïnteresseerd zijn in emigratie naar deze provincies.

Veel Nederlandse boeren denken bij Canada dat dit land vooral interessant is voor melkveehouders. Dat klopt, maar Canada is ook een grote producent van granen, zoals tarwe, maïs, gerst en haver. Vorig jaar bedroeg het areaal tarwe in Canada volgens de overheid alleen al circa 9,9 miljoen hectare. Daarnaast werd er nog zo’n 3,5 miljoen hectare gerst gezaaid en 1,5 miljoen hectare haver. Ter vergelijking: het totale areaal landbouwgrond in Nederland is ongeveer 1,9 miljoen hectare en hier werd vorig jaar 150.981 hectare tarwe geteeld.

Een van de Canadese provincies met uitgestrekte graanvelden is Saskatchewan. Want waar Alberta en Ontario bekend staan als de melkregio’s van Canada, is Saskatchewan de akkerbouwprovincie van dit land. In Saskatchewan, vlakbij Ridgedale, staat op dit moment een groot akkerbouwbedrijf te koop. De grond van dit bedrijf behoort tot de betere gronden van Saskatchewan, zegt Feddes. De huidige eigenaren, de broers Garry and Glen Meier, telen er tarwe, koolzaad, haver en erwten. Daarnaast zijn ze actief in de zaaizaadteelt. Een van de broers is op leeftijd en de andere wil zich gaan toeleggen op ontwikkelen van nieuwe landbouwmachines. Daarom hebben ze besloten het bedrijf te verkopen.

De boerderij wordt verkocht met 2.215 hectare grond. Bovendien kan er nog 2.583 hectare worden gepacht. Daardoor ontstaat een bedrijf van bijna 4.800 hectare. De grond, lichte klei, leent zich uitstekend voor de graanteelt. In dit deel van Saskatchewan valt voldoende regen en waren er in de droge zomer van 2009 geen problemen, zegt Feddes. Saskatchewan kent overwegend koude winters, met veel sneeuw, en korte zomers. Maar zegt Feddes, in januari lag er in Groningen en Friesland meer sneeuw en vroor het harder dan in Saskatchewan.

Het bedrijf van de Meiers is gespecialiseerd in de graanteelt. In 2008 is er nog een nieuwe graanopslag met drooginstallatie gebouwd. Daarnaast zijn er diverse loodsen voor berging van machines, waarvan één verwarmd, en een werkplaats. Bij de boerderij horen twee woningen. Het zijn, zoals gebruikelijk in Canada, houten huizen.

Het akkerbouwbedrijf is interessant voor een ondernemer die op dit moment al een groter bedrijf runt, wil uitbreiden en dat in Nederland niet kan, zegt Feddes. Het is volgens hem vooral geschikt als familiebedrijf waarbij ook de zoon of dochter de kost wil verdienen op het bedrijf. De boerderij heeft nu twee vaste medewerkers. Ze hebben veel ervaring en willen er graag blijven werken. Bovendien is een van de broers bereid de nieuwe eigenaar in te werken.

De vraagprijs is 6.820.000 Canadese dollar ofwel circa 4,3 miljoen euro (koers 4 februari). Het machinepark, waaronder drie combines, kan ook worden overgenomen. Dat bestaat uit overwegend jonge machines De machines zijn niet bij de prijs inbegrepen. De boerderij staat vlakbij Ridgedale, dat telt circa 100 inwoners. In Tisdale zijn winkels en scholen. Dat ligt 35 kilometer van het bedrijf.

Meer informatie: CanadianFarmRealty.com, Dolf Feddes, 001 – 204-828 – 3371 of
dolf@canadianfarmrealty.com, www.canadianfarmrealty.com

Informatieavonden

De informatieavonden over Saskatchewan en Manitoba zijn:

22 februari, Van der Valk, Assen
23 februari, Haje Hotel, Heerenveen
24 februari, AC Meeting Centre Utrecht-De Meern
25 februari, Van der Valk, Gilze Rijen
De bijeenkomsten beginnen om 20.00 uur.

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    John Timmermans

    Wij waren in Nipawin het vorig jaar in begin june, grote velden waar graan groeide in de vroege stage. Goeie grond zo te zien. Dit jaar gaan we weer naar Humboldt waar 400 motorhomes bij elkaar terecht komen. We gaan naar die farm in ridgedale een kijkje nemen de prijs van die farm likt mij te hoog.
    Als je jonge van hart en rustig leven dan zou ik er willen wonen als ik weer jong was. de temperatuur vandaag is het 13c minus.

Of registreer je om te kunnen reageren.