Home

Achtergrond 15 reacties

Grofwild mogelijk ook besmet met Q-koorts

Het is aannemelijk dat reeën, wilde zwijnen, edelherten en damherten in Nederland zijn geïnfecteerd met de bacterie die Q-koorts veroorzaakt.

Jagers moeten dan ook voorzorgsmaatregelen nemen als ze ingewanden uit geschoten dieren halen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bereidt een onderzoek voor naar de verspreiding van de ziekte onder het grofwild.

Dat meldt het RIVM op de internetpagina van de Vereniging Het Edelhert, waarbij veel jagers zijn aangesloten. In Nederland is nog geen onderzoek gedaan bij wild. Wetenschappelijke studies in Zuid- en Oost-Europa hebben echter aangetoond dat tot 30 procent van het grofwild besmet was met de Coxiella burnetii, de bacterie die Q-koorts veroorzaakt. Het is daarom goed mogelijk dat een deel van het Nederlandse grofwild ook met de actueel circulerende Q-koortsbacterie is geïnfecteerd. Het RIVM zal jagers om hulp vragen bij het aanstaande onderzoek.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Karin

  Volgens de website van de Hoge Veluwe leven daar nog wel degelijk moeflons:
  http://www.hogeveluwe.nl/page.asp?id=106
  Ook las ik elders dat Staatsbosbeheer in 2008 teruggekomen zou zijn op het besluit om de moeflons elders op de Veluwe te verwijderen. Ook in de Amsterdamse Waterleidingduinen zouden moeflons leven, maar of dat nog zo is, weet ik niet.
  Ik hoop dus dat je je deze keer vergist hebt Herkauwer. En laten ze alsjeblieft van deze mooie dieren afblijven!

 • no-profile-image

  Nietje

  Ik zie weer ruimingen voor me van varkensbedrijven......
  De agrarische sectorm moet en zal naar de K....... (u weet wel) hier in Nederland.

 • no-profile-image

  piet

  Voordat men met grofwild begint moeten ze eerste die geit van Verburg eens bemonsteren. Want staks is zij de bron van alle ellende!

 • no-profile-image

  herkauwer

  De moeflons zijn allemaal 'verwijderd' Karin. Door hobbyjagers met beheerfunctie! Want Moeflons zijn eigenlijk Corsicaanse bergschapen en die horen op rotsen te klauteren en te rennen. Op de Veluwe zijn geen rotsen en daardoor groeien hun hoeven erg lang uit. Zodat ze over hun eigen benen struikelen. Daarom heeft men ze dus geruimd! Weer een zorg minder voor Gerda. Benieuwd wanneer die over haar eigen klompvoeten struikelt!

 • no-profile-image

  scheerhoeve@solcon.nl

  ook alles dood schieten met gang graag!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Ik heb nog een aardige aanvulling Herkauwer. In de tijd dat men zo op die arme Moeflons aan het jagen was (dus ergens rond de kroning van Trix) ging ook prins Claus nog wel eens mee op Hofjacht. In het Asselsche Veld heeft hij toen bij 'de Dennenkamp' de allerlaatste Korhaan afgeschoten. Daarna was het met die soort op de Veluwe helemaal afgelopen! De laatste jaren zijn ze op De Hooge Veluwe in het geniep aan het rotzooien om korhoenders te fokken en uit te zetten. Maar voor zover ik weet wordt dat een fiasco en kost het alleen maar erg veel dieren het leven.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Het is natuurlijk wel een interessante vraag hoe men bij het vrij levende wild uberhaupt Q-koorts kan bemonsteren. Moeten die dieren dan eerst door hobbyjagers worden afgeschoten? Nou ja: men is al druk doende met de drachtige reegeiten!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Volgens mijn informatie waren de kudden moeflons op de Veluwe allemaal verwijderd, maar dat is dus kennelijk niet zo Karin. In de jaren '80 hebben zekere Bernard von Lippe Biesterfeld c.s. de dieren in het Uddeler- en Hoog Soerensche Veld en op de Asseler Heide allemaal afgeschoten omdat ze schade aan het bos zouden veroorzaken. Zo'n tien jaar geleden hoorde ik dat SBB en NM de kudden in hun gebieden hadden verwijderd vanwege de doorgroei van de hoeven. NM had ook nog het argument dat alle uitheemse dieren en planten weg moesten. Vervolgens ging men Schotse Hooglanders, Heck koeien en Konikpaarden uitzetten! Over onze nationale Slachtwildfarm de Hooge Veluwe (alle wildbout op bestelling verkrijgbaar!!) heb ik geen info want daar kom ik nooit. Er is inderdaad een kleine kudde als proef uitgezet in de AW-duinen. Het zijn zeker prachtige dieren en vroeger, toen ik een aantal jaren in Apeldoorn woonde, ging ik vaak 's ochtends vroeg of in de avond stiekem de Koninklijke Houtvesterijen in om die dieren en ook de herten en varkens van heel dichtbij te bekijken. Maar dat is alweer erg lang geleden! Overigens zijn er heel veel liefhebbers in Duitsland die moeflons als hobbydieren houden. En in 'de Snoerts' in Deurnese Peel heb ik er vorig jaar enkele ingegaasd zien lopen in een nieuw aangelegd stuk fake-natuur. Ze waren vanaf de openbare weg niet te zien maar op surveillance ga ik overal doorheen. Straks blijken die dieren (een ram en drie ooien) wellicht in het geniep door SBB in de Mariapeel uitgezet te zijn. Want in dit land kijk ik nergens meer van op.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Daar zat ik al op te wachten. Straks krijgen de Faunabeheereenheden OPDRACHT tot het RUIMEN van al onze WILDE HERBIVOREN (al dan niet drachtig) en mogen zij gemakshalve ook al het ZWARTWILD meenemen. (lees: hobbymatig afknallen!). Dat de bacterie hoogstwaarschijnlijk altijd al bij wilde herbivoren voorkwam, daar staat niemand bij stil!

 • no-profile-image

  Dierenvriend

  STOP het VERMOORDEN van GEITEN en SCHAPEN geef uw fouten toe , zeg dat U zich vergist heeft of moeten er nog meer dooien vallen ,geef de geitenboeren en schapenboeren GROEN LICHT om met hun bedrijf verder te gaan .Dat is het minste wat U kunt doen ,VERBURG en KLINK. Dank U wel namens alle DIEREN.

 • no-profile-image

  Edel Schwein

  Ikke nie hoor ......wij hebben geen Q koorts. Toch.......? Gaan we alles wat Q koorts afschieten? Geiten, schapen herten, spotvogels en zelf Edel Schweinchen?? Misschien is de mens wel een verspreider van de Q koorts....? Het moet niet gekker worden in dit land.....

 • no-profile-image

  Karin

  Ik mis de moeflons (schapen!) in het verhaal. Of zijn die niet interessant voor de poelier?

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Psst Edelschwein, ik verklap je een geheimpje. Het CDA verspreidt de Q-koorts zélf! Camiel, Maxime, Jan Peter, Gerda, Annie, Pieter, Gert Jan, enfin: alle kabinet- en kamerleden van die bokkenlullenclub zijn zwaar besmet. Ik zeg: RUIMEN! Maar wie ben ik?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Wipstaart en Herkauwer, ik heb ook nog wel een verhaal over de Koninklijke Houtvesterijen, dat ik in een ander forum ook al verteld heb. Dat gaat niet over het afschieten van Moeflons of een per abuis afgeschoten Korhaan, maar om een abussievelijk afgeschoten jachtopziener! Dat gebeurde in 1965 in de buurt van het Aardhuis en per ongeluk vloog daar een, toen nog jonge, Spotvogel rond. Als drijver! De opperhoutvester van hare majesteit legde tijdens de drijfjacht aan op een keiler maar bleef met zijn duim achter de jachtgroene houtjes-touwtjesjas die hij droeg, haken. Het schot ging af en hij trof de jachtopziener, die een heel eind verderop stond, precies tussen de ogen. In de jacht heet dat 'een meesterschot'. Die man, Veldkamp heette hij meen ik, was kickdood. Een klein gaatje van voren, maar zijn hele achterhoofd was wég! De Prins der Nederlanden was 'not amused' over dit 'betreurenswaardige jachtincident'. Want hij heeft er meteen voor gezorgd dat er nooit iets over naar buiten is gekomen. Dit zuig ik niet uit mijn duim en ik ken iemand die er nog dichter bij gestaan heeft als ikzelf! Daar ben ik toevallig pas een paar jaar geleden achter gekomen!

 • no-profile-image

  hanneke

  Dit gaat dus over grofwild. De meest door jagers begeerde schietschijven! En nog doen die klootzakken hun bek niet open. Wat een tinnefvolk!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.