Home

Achtergrond 193 x bekeken

Groenink: Bos had 30 miljard kunnen uitsparen

De Nederlandse staat had zich de 30 miljard staatssteun aan ABN Amro kunnen besparen als hij de overname van de bank door het bankentrio van RBS, Santander en Fortis had tegengehouden.

Dat betoogde oud-topman Rijkman Groenink van ABN Amro woensdag voor de parlementaire commissie-De Wit, die onderzoek doet naar de internationale kredietcrisis. Minister Wouter Bos van Financiën gaf een verklaring van geen bezwaar af over de plannen.

Als de overname niet was doorgegaan, was ABN waarschijnlijk gefuseerd met de Britse bank Barclays. ABN had in die periode net het Amerikaanse onderdeel LaSalle verkocht en ,,een ongelooflijk hoge solvabiliteit van tussen de 17 en 20 procent''. ABN had dan, net als Barclays, geen staatssteun nodig gehad tijdens de kredietcrisis en de Nederlandse staat had de 30 miljard die daarna in ABN zijn gestoken, niet uit hoeven te geven, aldus Groenink.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.