Home

Achtergrond

GroenLinks: visserijplan tegen EU-beleid

Het Europees Parlement heeft vandaag voor een hervorming van het EU-visserijbeleid gestemd.

Dat moet milieuvriendelijker en kleinschaliger worden. Hoewel de fractie van de Groenen die doelstellingen steunt, onthield ze zich van stemming.

In het hervormingsplan staat dat de EU buiten de Europese water alleen moet opkomen voor de belangen van de eigen vissers en niet voor de lokale visstand, aldus Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks. Volgens hem is dat in strijd met het Verdrag van Lissabon. Dat bepaalt dat het buitenlands beleid van de EU haar ontwikkelingsdoelstellingen niet mag ondermijnen.

De PvdA heeft wel voor het voorstel gestemd. Europarlementariër Judith Merkies wijst er op dat over de twintig jaar de visconsumptie waarschijnlijk is verdubbeld, terwijl de visstand alleen maar afneemt. Volgens haar is het noodzakelijk kweekvis meer te stimuleren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.