Home

Achtergrond

Groen in beeld bij VROM

Het toepassen van groen in gebouwen is goed voor de gezondheid, heeft een ontstressend effect en werkt geluiddempend.

Om deze positieve eigenschappen van planten te onderstrepen, ontving Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol het boek Plants XL, over het gebruik van groen in gebouwen. Daarnaast kreeg Peter Jägers, DG Rijksgebouwendienst, namens het Productschap Tuinbouw een levende plantenwand die de akoestiek in ruimtes sterk verbetert.

Recent laboratoriumonderzoek van Roby van Praag (Aldus bouwinnovatie) bij de TU Delft toont aan, dat groene wanden beter presteren dan standaard akoestisch absorptie materiaal. De exacte waardes variëren met de aard van de onderzochte wanden. Dichte systemen halen de hoogste absorptiewaardes en zijn prima in te zetten om het gebruikscomfort van ruimtes te vergroten.

De groene wand die kunstenaar Zeger Reyers ontwikkelde en nu bij het Ministerie van VROM staat opgesteld is een relatief open systeem, dat akoestisch vergelijkbaar scoort met standaard referentieproducten. Eerder was al bekend dat groene planten vervuilde lucht zuiveren en bijdragen aan stressreductie. De Groene Wand blijft een jaar lang op bij VROM staan om praktijkervaring op te doen.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.