Home

Achtergrond

Groei schaalvergroting Franse pluimvee

De Franse pluimveesector heeft de laatste jaren een sterke schaalvergroting doorgemaakt.

Mede onder invloed van verschillende uitbraken van vogelgriep H5N1 is het aantal fokkerijen gedaald van meer dan 23.000 in 2004 naar een kleine 19.000 begin vorig jaar. In sommige streken, zoals bij de Spaanse grens, is zelfs een derde van de pluimveefokkers er de laatste jaren mee gestopt.

Dat staat in een sectoroverzicht van de agrarische infodienst Agreste. De terugloop valt samen met een aanhoudende daling van de consumptie van kip en kalkoen sinds begin 2006. In het eerste kwartaal van dat jaar werd vijf procent minder gevogelte gegeten, een omzetverlies van zo’n 10.000 ton dat sindsdien alleen maar groter is geworden.

Een nog spectaculairdere daling vertoont de export van Franse producten die in sommige kwartalen meer dan een derde lager lag. Het grootste aantal stoppers deed zich voor in 2007, toen Frankrijk zelf met een uitbraak van H5N1 op een kalkoenbedrijf werd geconfronteerd. In dat jaar gaven meer dan 900 Franse boeren de pluimveefokkerij voorgoed op.

Volgens Agreste gaat het in de meeste gevallen echter om boerenbedrijven voor wie pluimvee niet de enige en vaak ook niet de hoofdactiviteit was. Vaak zijn het graanverbouwers of rundveehouderijen die pluimvee er bij deden maar dat door de moeilijker markt niet meer zagen zitten. Vanaf 2008 is de situatie wel gestabiliseerd want in dat jaar werden nog maar 188 stoppers geteld.
Dankzij de grotere bedrijven die zijn overgebleven, blijft de Franse kippenproductie nagenoeg op peil. In de eerste elf maanden van vorig jaar werd 866.304 ton aan kip geproduceerd, 0,8 procent meer dan een jaar eerder.

In die periode kochten de Fransen ook weer vier procent meer kip dan in 2008, waarmee de dalende consumptie van de voorafgaande jaren wat tot staan is gekomen. Daarentegen blijft het bij kalkoenen kommer en kwel, want in deze sector liep de productie met 7,3 procent terug naar 363.452 ton, een weerspiegeling van de opnieuw met 5 procent gedaalde verkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.