Home

Achtergrond 2 reacties

"Groei aardappelareaal Wallonië is blijvend"

De uitbreiding van het aardappelareaal vorig jaar in Wallonië met bijna 25 procent naar 30.392 hectare, inclusief vroege aardappelen, is blijvend.

Dat verwacht algemeen secretaris Guy Depraetere van het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS). Depraetere schrijft de groei toe aan het feit dat de akkerbouwers sinds vorig jaar hun toeslagrechten ook kunnen verzilveren op aardappelen. “Wallonië telt van oudsher veel grote graanbedrijven. Deze telers hebben een deel van het graan vervangen door aardappelen.”

Deze bedrijven kunnen goedkoop aardappelen telen, zegt Depraetere. “Het zijn grote bedrijven die geen of nauwelijks mechanisatiekosten hebben voor de aardappelteelt. Zij hebben tegen lagere prijzen contracten afgesloten met de verwerkers.”

In Vlaanderen is het aardappelareaal vorig jaar met 11 procent gegroeid naar 41.023 hectare, inclusief vroege aardappelen. Depraetere: “De Vlaamse bedrijven zijn vaak kleiner en volledig ingericht voor de aardappelteelt. Het jaar daarvoor was de teelt in Vlaanderen met 10 procent gekrompen. De groei van vorig jaar is een correctie daarop.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ben akkerbouwer

  Mooi boeren zo ;industrie profiteert en jullie zetten nog meer ,kun je ze gratis naar de industrie brengen ,boeren teel nog meer aan een nog lagere prijs
  Als je geld op is stop je toch ,maar nu al weten dat een contract niets oplevert ik ga mischien alles met tarwe zetten want dat is in voorjaar 2011 schaars en duur

 • no-profile-image

  boerke

  Hé er zijn in Belgie toch nog boeren met een scherpe visie. Ja de graanarealen wereldwijd zakken, na slechte jaren komen altijd de goeie en omgekeerd. En ik snap niet waarom die Walen geen machinekosten hebben, doen die alles met de hand of zo?!

Of registreer je om te kunnen reageren.