Home

Achtergrond

Groei Duitse import varkens vlakt sterk af

De Duitse vleesindustrie heeft vorig jaar nauwelijks méér varkens geïmporteerd dan in voorgaande jaren.

Dat blijkt uit de jaarproductiecijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis.

De groei in 2009 bedroeg slechts 0,8 procent tegen nog 11 procent in het jaar daarvoor. Het aandeel van de geïmporteerde varkens kwam daarmee vorig jaar op 9,2 procent. Dat komt neer op ruim 5,15 miljoen dieren op een totaal van 56 miljoen. Het totale volume groeide met 1,5 miljoen ofwel 2,7 procent naar nogmaals een nieuw record, zo bevestigen de statistici de prognoses uit de sector.

De Nederlandse varkenssector exporteerde volgens gegevens van het Productschap Vee en Vlees (PVV) in 2009 3,1 miljoen vleesvarkens levend naar de oosterburen. In 2008 waren dat er 3,09 miljoen. Dat komt neer op een stijging van 1,3 procent.

De conclusie is dus dat Nederland relatief het grootste deel van de importgroei van Duitsland van vleesvarkens voor zijn rekening heeft genomen. Duitsland is al jaren de belangrijkste afzetmarkt voor levende vleesvarkens en ook voor biggen. Nederland exporteerde in 2009 drie miljoen biggen naar Duitsland tegen 2,4 miljoen stuks een jaar eerder. Die groeiende biggenexport van Nederland is te danken aan de Aujeszky-vrije status.

De varkensvleesproductie belandde op 5,3 miljoen ton. Dat is een plus van ruim 3 procent. Varkensvlees legt beslag op krap 68 procent van de hele Duitse vleesproductie.

Pluimveevlees kwam in 2009 op een aandeel van 16,6 procent op basis van een groei met 42.400 ton (plus 3,4 procent) naar 1,3 miljoen ton. De vleeskuikenproductie groeide afzonderlijk bekeken met 6 procent naar 749.000 ton. De kalkoenvleesproductie handhaafde zich met 438.000 ton op het niveau van 2008.

Of registreer je om te kunnen reageren.