Home

Achtergrond

Greenery houdt volume premium Elstar gelijk

The Greenery houdt het volume premium Elstar dit verkoopseizoen gelijk op 400 tot 500 ton.

Premium Elstar is geselecteerd op extra eisen aan kleur, hardheid en suikergehalte en is sinds 2007 op de markt.

Volgens Bert Wilschut, productmanager hardfruit, is een meerprijs van ongeveer 10 cent bij dit volume nog uit de markt te halen. "Maar in de huidige appelmarkt wordt dat wel moeilijker. Een Premium Elstar is daar toch aan gerelateerd in tegenstelling tot nieuwe rassen, waar ook een meerprijs wordt gemaakt."

Dat is tevens een reden voor The Greenery om de afzet op dit moment alleen op speciaalzaken en groothandel te richten. "Supermarkten focussen nu vooral op prijs, maar mogelijkheid om zich te onderscheiden op kwaliteit blijft ook voor hen bestaan" signaleert Wilschut.

Hij is ervan overtuigd dat het volume premium Elstar op termijn kan groeien. Maar dan moet er eerst balans gevonden worden tussen vraag en aanbod van Elstar. "Nu is sprake van overaanbod en grote verschillen in kwaliteit." Hij is voorstander van het saneren van 30 procent het landelijk Elstar-volume. "Dat kan onder meer door de kwaliteitseisen hoger te leggen. Daarmee ontstaat meer marktruimte voor premium Elstar."

Markt vrije rassen

The Greenery spreekt indirect met andere afzetorganisaties over oplossingen voor de appelcrisis van vrije rassen als Elstar. "Wij laten zien hoe de markt voor vrije rassen zich ontwikkelt en dat dit geen prettige vooruitzichten zijn. Maar het is aan telers om in beweging te komen. Afzetorganisaties kunnen niet met een kettingzaag het perceel van een teler in. Het is zijn kapitaal, zijn bomen." Wilschut ziet daarom een belangrijke rol weggelegd voor de Nederlandse Fruittelers Organisatie. "Zij zijn de spreekbuis van de telers."

De boodschap van The Greenery wordt bij eigen telers gehoord, meent Wilschut. "We zien dat telers Elstar vervangen door nieuwe rassen. Feit is en blijft dat er sprake is van overproductie. Maar als je de kwaliteit opschroeft, voorkom je dat bomen gerooid moeten worden."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.