Home

Achtergrond 1 reactie

Goedkoper en beter

Arbeidsproductiviteit is nog niet op haar top. Er komt een nieuwe automatiseringsgolf.

De apparatuur die waarnemings-, analyse-, beslis- en uitvoeringswerk van de varkenshouder gaat overnemen, doet dat goedkoper dan de varkenshouder en/of zijn medewerkers dat kunnen. Dat is per definitie zo. Ware het anders, dan is er geen varkenshouder die er ook maar een euro aan uitgeeft. Zo simpel is dat.

De dierhouderij staat aan de vooravond van een volgende automatiseringsslag. Nadat eerder mechanisering en automatisering fysieke boerenarbeid vervingen (ploeg, spuitrobot, voerrobot et cetera), is nu technologie onderweg om vakmanschap over te nemen. De varkenshouder hoeft niet naar de varkens te kijken als een camera dat beter kan, een boer hoeft niet naar zijn varkens te luisteren als een set microfoons dat ook kan. Het zijn systemen die nu in onderzoek zijn of zelfs concreet worden geïnstalleerd. Op vijf Nederlandse varkensbedrijven gaat automatiseerder Fancom dit jaar camera’s en computers installeren die 24 uur per dag de groei van varkens bijhouden. Verder wordt gewerkt aan systemen die ongezonde hoesten herkennen en voortdurend temperaturen.

Er is weinig fantasie voor nodig om een stal met tienduizenden vleesvarkens op het netvlies te krijgen die geheel zichzelf aanstuurt. Voer bestellen gaat automatisch (inclusief het betalen van de rekening), camera’s volgen het groeiverloop en zonodig grijpt de computer in het voerregime in, ongezonde hoest wordt geregistreerd en er kan gericht worden gemedicineerd en ga zo maar door. Natuurlijk blijft het nodig dat hier en daar af en toe een mannetje gaat kijken, maar één man moet straks toch wel 20.000 of 30.000 vleesvarkens aankunnen. Alleen rond opleggen en afleveren heeft hij dan extra, ingehuurde arbeid nodig.

Extreme gedachte? Jazeker. Maar niet extremer dan de gedachte tien jaar geleden dat een varkenshouder in zijn ééntje 5.000 vleesvarkens zou kunnen houden. En dan ook nog een vaste woensdagmiddag vrij.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    biggenfokker

    Wel een verschil met niet meer en terug naar het ot en sien tijdperk wat gaat het worden als de bouwblokken bevroren worden en als dit niet gebeurd hoe krijgen we de burger overtuigd dat dit "beter"is.

    Succes met 20.000 vleesvarkens

Of registreer je om te kunnen reageren.