Home

Achtergrond 277 x bekeken

Goed kwartaal voor Carlsberg

De Deense bierbrouwer Carlsberg heeft een goed vierde kwartaal achter de rug.

De op drie na grootste brouwer ter wereld verdrievoudigde de winst, maar waarschuwde vandaag wel voor uitdagende tijden in 2010.

In het vierde kwartaal van 2009 kwamen de inkomsten uit op 13,6 miljard Deense kroon (1,83 miljard euro) tegen 14,5 miljard kroon een jaar eerder. De operationele winst voor bijzondere posten bedroeg 1,64 miljard kroon (220 miljoen euro), gelijk aan de gemiddelde verwachting. De winst die wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders kwam uit op 383 miljoen kroon (51,4 miljoen euro) tegen 111 miljoen kroon in 2008.

Carlsberg, dat naast het gelijknamige merk ook Tuborg, San Miguel en Kronenbourg heeft, verwacht een uitdagende dynamiek in 2010 als het gaat om de consumentenbestedingen als gevolg van het economische klimaat. "Wel zien we kansen om onze positie in sleutelmarkten te verbeteren'', aldus het bedrijf.

Carlsberg, dat marktleider is in Rusland, zei dat de Russische biermarkt in 2009 met 10 procent is gedaald. Wel heeft Carlsberg zelf 1 procent meer bier verkocht omdat de Russen massaal hebben ingeslagen voordat de belasting op bier per 1 januari werd verdubbeld. De nieuwe maatregel kan een gevaar zijn voor het concern, maar Carlsberg verwacht het beter te doen dan de Russische markt, die naar verwachting in 2010 opnieuw met circa 10 procent gaat krimpen.

Het aandeel stond gedurende de eerste uren van de handelsdag op de beurs in Kopenhagen fors hoger (plus 7 procent).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.