Home

Achtergrond 196 x bekeken

Geweld in Noord-Korea door honger

In Noord-Korea hebben hongerlijdende burgers agenten aangevallen.

Dat meldden groepen in Seoul aan de Noord-Koreaanse oppositiekrant Daily NK, die in Zuid-Korea verschijnt. De voedselprijzen zijn door de inflatie sterk gestegen.

Er is toenemende sociale onrust in het land sinds de revaluatie van de Noord-Koreaanse won eind november vorig jaar. De waarde van de won is sterk gedaald nadat burgers hun oude bankbiljetten moesten inwisselen voor nieuwe tegen een wisselkoers van 100 tegen 1. De regering stelde daarbij een limiet aan het geld dat kon worden gewisseld.

De revaluatie werd door velen gezien als een poging om de groeiende vrijemarktactiviteiten de kop in te drukken. Door deze actie steeg de inflatie sterk en daardoor ook de voedseltekorten. Ook ontstond er handel in buitenlandse valuta, die ondanks een verbod doorgaat.

Burgers nemen wraak op agenten uit wanhoop, omdat zij door de revaluatie hun eigendommen hebben verloren. Daily NK meldde dat maandag een aantal mensen agenten ervan hebben beschuldigd dat ze op zoek waren naar burgers die in buitenlandse valuta handelden. Zij patrouilleerden op markten in Pyongsong, in het midden van Noord-Korea.

Noord-Korea kent al langer ernstige voedseltekorten. Volgens hulporganisatie Good Friends stijgt het aantal mensen dat van de honger sterft.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.