Home

Achtergrond

Gevreesde bananenziekte sneller te lijf

De Plant Sciences Group van de Wageningen Universiteit heeft samen met een Braziliaanse onderzoeksorganisatie een razendsnelle test op bananenziekte ontwikkeld.

De bananenziekte, ook bekend als de Panama disease, is in staat om wereldwijd alle bananenplantages aan te tasten en te vernietigen. De teelt van bananen is van groot economisch belang voor tropische landen en is daar bovendien een belangrijk voedselgewas.

De bananenziekte wordt veroorzaakt door een schimmel. Voorheen duurde het ruim vier maanden voor de aanwezigheid van de schimmel in een plant of de grond kon worden vastgesteld. De nieuwe test geeft binnen een dag uitsluitsel. Dat is volgens onderzoeker Gert Kema een enorme winst, aangezien aangetaste planten dan snel kunnen worden verwijderd en verbrand. Zo is er meer kans dat de ziekte zich niet verspreid.

Er bestaat volgens Kema geen bestrijdingsmiddel tegen de schimmel. Ook is er op dit moment geen bananenras dat bestand is tegen de infectie.

De ziekte wordt veroorzaakt door de Tropical Race 4 (TR 4), een stam van de schimmel Fusarium oxysporum. In de jaren twintig van de vorige eeuw vaagde de Panama disease bijna de hele bananenteelt van de wereld. Nog net op tijd werd een nieuw bananenras ontdekt, dat resistent bleek tegen TR 4. Maar in 2007 bleek in Zuid-Oost-Azië dat deze Cavendish-banaan inmiddels ook gevoelig is voor de schimmel. Miljoenen bananenplanten raakten geïnfecteerd. De ziekte heeft zich in grote delen van Azië verspreid.

De nieuwe test maakt gebruik van DNA van TR 4. Binnen een dag blijkt uit onderzoek op praktijkmonsters van grond en plant of de schimmel aanwezig is. Als dat zo is, kunnen meteen ingrijpende maatregelen worden genomen, stelt Kema. Besmet materiaal mag overigens niet worden getransporteerd tussen landen die bananen verbouwen, ook niet voor onderzoek. Daarom wil de Plant Sciences Group in Wageningen een mondiaal laboratorium inrichten om te testen op de schimmel. Daar zou dan ook een kenniscentrum kunnen worden ingericht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.