Home

Achtergrond 159 x bekeken

Gevolgen tsunami lijken mee te vallen

De landen in en rond de Grote Oceaan hebben maatregelen genomen in verband met de tsunami die ontstond door de zware aardbeving voor de kust van Chili.

Onder meer op Paaseiland, in de Amerikaanse staat Hawaï, op de Galapagoseilanden en in Frans-Polynesië werd de bevolking gewaarschuwd en waar nodig geëvacueerd.

Mensen die dicht bij de kust wonen, moeten op last van de autoriteiten de wijk nemen naar hoger gelegen gebieden. De gevolgen van de tsunami lijken vooralsnog mee te vallen. Op de Galapagoseilanden, een van de eerste gebieden die te maken kregen met de tsunami, was slechts sprake van aanzienlijk hogere golven dan normaal. Meldingen van doden, gewonden of schade waren er nog niet.

Het tsunamiwaarschuwingssysteem is ingeschakeld voor vrijwel alle landen in en rond de Grote Oceaan, tot Japan, Rusland en Nieuw-Zeeland aan toe. Deskundigen verwachten dat de golven bij de kust van Japan ongeveer dertig centimeter hoger zullen zijn dan normaal.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.