Home

Achtergrond

Geven voor goed doel is kuddegedrag

Hoeveel geld mensen geven aan goede doelen, wordt grotendeels bepaald door de verwachting die zij hebben van de vrijgevigheid van anderen. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Volgens de wetenschappers kunnen hulporganisaties die geld inzamelen, zoals na de recente aardbeving in Haïti, met dit kuddegedrag hun voordeel doen. Openheid van zaken over het aantal donateurs kan twijfelaars over de streep trekken om ook de portemonnee te trekken.

De onderzoekers gaven proefpersonen een hoeveelheid geld die zij zelf mochten houden dan wel eerlijk mochten delen met een onbekend ander persoon. Daarnaast werd hen onder meer gevraagd wat hun verwachtingen waren over de vrijgevigheid van de andere deelnemers.

De proefpersonen die verwachtten dat anderen hun geld zouden delen, deden dat zelf ook. Degenen die het geld zelf hielden, gingen ervan uit dat anderen dat ook zouden doen. Ruim 40 procent van de deelnemers onderschatte de vrijgevigheid van anderen, terwijl 30 procent een te rooskleurige verwachting had.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.