Home

Achtergrond 6 reacties

Geen mest over de vorst en sneeuw

Vandaag is het 1 februari, de officiële start van mestseizoen 2010. Op veel plekken kan niet uitgereden worden. Mest uitrijden over bevroren grond of sneeuw is namelijk niet toegestaan.

AID controleert

De Algemene Inspectiedienst (AID) gaat vanaf maandag weer controleren op het emissiearm aanwenden van dierlijke mest op bouw- en grasland. Tijdens de controles gaat de AID na of het emissiearm aanwenden van dierlijke mest op grasland en bouwland volgens de regelgeving en op zorgvuldige wijze wordt uitgevoerd. Het werkresultaat is hierbij bepalend, niet de apparatuur waarmee de mest wordt aangebracht. Lees meer »

Opletten bij bevroren grond

De AID let de komende week nauwlettend op of er geen mest over bevroren grond wordt uitgereden. Dat is verboden. De AID geeft niet aan hoe diep de vorst maximaal in de grond mag zitten. Bij de controle is het resultaat leidend. Als de mest correct is ondergewerkt, is het goed.

Voor grasland geldt, wanneer er dus sprake is van bevroren grond, dat de mest in de sleuven moet zitten in de grond. Bij bouwland mag er geen mest meer te zien zijn op het perceel.

Geen mest over sneeuw

Het is niet toegestaan mest uit te rijden over besneeuwde grond.

Of het binnenkort gaat dooien, is vooralsnog de vraag. Kijk hier voor de weersverwachting van het KNMI.

Foto

Karin Oonk-Nooren

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jonas

  Nou snap ik het niet meer, mag er nu ook al op zandgrond uitgereden worden? Ik had begrepen pas 15 februari.

 • no-profile-image

  Kevin

  <>
  Hier vindt men de regelgeving voor het mestuitrijden. Dus ook op zandgrond vanaf 1 februari.

 • no-profile-image

  pierre

  Sorry, maar ik vind het diep triest om met zulke regels je mest uit moeten rijden. Gelukkig is het hier niet zo. Ik snap niet hoe je als mens bij de AID kunt gaan werken. De berlijnse muur is niet afgebroken, nee de vrije wereld is hier weg en het communisme is gekomen voor de boeren.

 • no-profile-image

  prullemanneke

  nederland wil van de boeren af, dat is toch wel duidelijk, als het in bretagne wel mag (of in ieder geval met soepelere regels als ik het goed begrijp) dan vraag ik me af waarom nederland altijd zo vooruit moet lopen met dit soort onzin, het is nu zelfs al zover dat ze hier in amerika helemaal geil worden van die nederlandse mest-aanwendings-apparatuur.

 • no-profile-image

  er is nog hoop op overleving van de

  eindelijk een duidelijk verhaal hier kunnen we iets mee mestuirijden onder winterse omstandheden mag mits het emisiearm aanweden goed uitgevoert kan worden dus de mest moet in de grond zitten.

 • no-profile-image

  harjo van den berg

  Het is verboden om dierlijke mest uit te rijden op (gedeeltelijk) besneeuwde of bevroren grond of als de bovenste bodemlaag verzadigd is met water. Voor besneeuwde en bevroren grond geldt het verbod niet voor vaste mest op grasland met een beheersregime. Het gebruik van vaste mest moet dan wel zijn toegestaan volgens het beheersregime.


  Dus vaste mest mag wel over de sneeuw heen!!!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.