Home

Achtergrond 2 reacties

Geen marktwerking meer in fritesaardappelen

Voor fritesaardappelen bestaat er in feite geen marktwerking meer.

Dat kreeg een commissie van de Tweede Kamer vandaag te horen in de reeks van hoorzittingen over marges en prijzen in de agro-nutriketen.

De Kamerleden waren zeer geïnteresseerd in de markt voor fritesaardappelen, maar kwamen tot de ontnuchterende ontdekking dat die niet echt meer bestaat.

Dat hoorden ze van Jaap Haanstra, zelf teler en LTO-bestuurder, en Kees van Arendonk, voorzitter van de Nederlandse Aardappelorganisatie.

Hooguit 10-15 procent van de fritesaardappelen wordt nog vrij verkocht, de overgrote meerderheid wordt op contract geteeld. De prijs voor de kleine hoeveelheid vrij verkochte aardappelen is echter wel van invloed op een groot deel van de gecontracteerde aardappelen.

Prijsonderhandeling

Onderhandelen over de contractprijs is in de praktijk niet mogelijk.

De prijzen worden volledig gedomineerd door de grote inkopers van frites. Zij buiten de overcapaciteit van met name Belgische fritesfabrikanten en een doorlopend overschot van aardappelen effectief uit. Volgens Van Arendonk zou vermindering van het areaal het beste zijn, maar tegelijk ook moeilijk te realiseren gelet op de concurrentie vanuit België, Frankrijk en Duitsland. Volgens hem en Haanstra zou het ook beter zijn als een aanmerkelijk groter deel van de aardappelen vrij verhandeld zou worden. De meeste boeren kiezen echter voor zekerheid.

Uit reacties en vragen van de leden van de Kamercommissie viel op te maken dat de bijdrage van beide aardappeldeskundigen voor hen een eye-opener was.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  struikrover

  Dit verhaal is helaas al zo oud als de wereld ,zolang boeren en andere producenten bereid zijn om voor niets te werken verandert er ook niets.
  Dat die kamerleden stomverbaasd waren is te begrijpen , zij leven in een wereld van vette salarissen zonder risico!!

 • no-profile-image

  Han

  gezien het feit dat alle aardappeltelers in Europa met dezelfde >te< lage prijzen zitten zou een samenwerking m.b.t. volume afspraken mogelijk moeten zijn. Het valt me tegen dat dhr. Haanstra en van Arendonk nu alleen maar kleinschalig Nederlands kunnen denken. Misschien zou het goed zijn als de telers zelf de koppen bij elkaar steken buiten de gebaande paden (LTO, FNSA etc.) om. De boeren hebben de pijn, de organisaties niet. Waarom laten de boeren zich al meer dan 30 aar tegen elkaar uitspelen?

Of registreer je om te kunnen reageren.