Home

Achtergrond 205 x bekeken 2 reacties

Geen kleinigheid

De inspectiediensten die toezien op de besteding van Europese landbouwgelden moeten de resultaten van hun werkzaamheden beter rapporteren.

Dat stelt de Algemene Rekenkamer in haar jaarlijkse rapport over de Europese Unie. Nu is het nog te vaak onduidelijk hoeveel mankracht er nodig is voor de controletaken en welk prijskaartje daar aan hangt.

Het lijkt alsof de Rekenkamer met deze kritiek op alle slakken zout wil leggen, want met de uitgave van geld uit Brussel zijn op andere terreinen en in andere lidstaten veel ernstigere dingen mis. Zo gaan veel landen nog steeds de mist in met de besteding van de structuurfondsen. Toch is deze constatering van groot belang en dienen de rapportages van organisaties als AID en Dienst Regelingen snel te verbeteren, zeker met de inspectiefusie van AID, VWA en PD in het vooruitzicht.

Want de samengevoegde diensten hebben straks, als gevolg van een bezuinigingsoperatie, minder te besteden. Dit terwijl de VWA flink onder vuur ligt, omdat een gebrekkige organisatiestructuur de controletaken frustreert. Weliswaar bezweert landbouwminister Gerda Verburg tijdens het fusieproces de zaken bij de VWA op orde te brengen, maar door het uitblijven van de door de Rekenkamer gevraagde rapportages valt dat niet goed te controleren.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Dan ook de declaraties van EU commissieleden en parlementsleden stevig controleren

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Nederland is een ziek land geworden met al zijn controlerende instanties. De overheid wantrouwt de burger, de burger wantrouwt de de overheid en stemt

Of registreer je om te kunnen reageren.