Home

Achtergrond 150 x bekeken

Geen doorbraak op top over gezondheidszorg VS

In een ruim zeven uur durend topoverleg heeft de Amerikaanse president Barack Obama de Republikeinen donderdag niet kunnen winnen voor zijn omstreden plannen voor de gezondheidszorg.

De Republikeinen vinden de voorstellen van de Democraat Obama te duur en hekelen de in hun ogen socialistische en on-Amerikaanse plannen, die tot veel overheidsbemoeienis zouden leiden.

"Om eerlijk te zijn, ik was ontmoedigd door het resultaat'', zei Mitch McConnell, de leider van het Republikeinse blok in de Senaat na afloop van de top. Een andere Republikeinse senator, Jon Kyl, hekelde de opstelling van Obama tijdens het debat. "Ik denk niet dat de president luisterde, ook al had hij ons uitgenodigd om onze ideeën aan te horen'', stelde Kyl.

Het Witte Huis presenteerde maandag een herziening van het voorstel voor de hervorming van de gezondheidszorg, dat 31 miljoen Amerikanen aan een verzekering moet helpen. Het nieuwe plan kost 950 miljard dollar (bijna 700 miljard euro) in de komende tien jaar. Obama hield donderdag met tientallen Republikeinen en Democraten overleg over zijn plannen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.