Home

Achtergrond

Geen boktorren; beperkingen in Boskoop opgeheven

Bij inspectie van alle boomkwekers in de bufferzone rondom Boskoop zijn geen nieuwe boktorren gevonden.

Die boodschap verkondigde minister Gerda Verburg bij een werkbezoek aan de regio. Daarmee zijn de beperkingen voor de gedupeerde ondernemers opgeheven. Eind vorige maand stelde zij in verband met de vondst van de Oost-Aziatische boktor een bufferzone van 2 kilometer in rondom Boskoop. In het gebied zijn vervolgens tweehonderd bedrijven met waardplanten geïnspecteerd. Bij de inspecties is een zogenoemd vlieggat gevonden in een zending die via Italië uit Japan naar Nederland is gekomen. Het staat echter niet vast dat deze afkomstig is van de boktor, waardoor er geen aanleiding is om verdere maatregelen te nemen. Foto Fred Libochant

In het Friese Oudwoude vond afgelopen week een veiligheidstraining voor landbouwvoertuigen plaats. Onder leiding van instructeurs van de Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV) moesten de tien chauffeurs van loonbedrijf Oudwoude onder meer een parcours afleggen. "We merken dat de vraag naar dit soort trainingen groeit", vertelt projectleider bij SBV Marjolein van Eek. Foto Roelof Stroetinga

Bezoekers bekijken de broeiproeven die het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO-WUR) uitvoert op de locatie in Lisse. Daar hebben twee- tot driehonderd tulpentelers en broeiers zich laten informeren over de onderzoeksresultaten. Centraal stond vanmiddag het onderzoek naar aaltjes. Vanaf 1 juli gelden strengere EU-regels voor aaltjes. Het PPO informeerde de bezoekers ook over het onderzoek naar gewasbeschermingsmiddelen en naar de uniformiteit van tulpen. Foto Henk Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.