Home

Achtergrond 325 x bekeken 2 reacties

Fusiecombinatie Agrifirm en Cehave levert 20 miljoen euro op

Agrifirm en Cehave Landbouwbelang ramen fusievoordelen op ongeveer 20 miljoen euro per jaar.

De besparingen komen onder meer voort uit een toekomstige sluiting van 1 voerfabriek en sluiting van 10 overlappende vestigingen in het plantaardige segment, aldus de coöperaties. Een sluiting van 1 voerfabriek zal op zijn vroegst pas na 1 april 2011 plaatsvinden.

De kostenbesparingen bij de voorgenomen fusie vinden onder andere plaats door het vervallen van ongeveer 165 arbeidsplaatsen. Het streven is het aantal arbeidsplaatsen vóór het jaar 2012 te verminderen en waar mogelijk zonder gedwongen ontslagen. In veel gevallen betreft het dubbelende functies in de ondersteunende dienst.

Een deel van de banen verdwijnt in het plantaardige segment doordat in het Noorden het aantal vestigingen wordt teruggebracht met 10. "Vestigingen van Agrarische Unie (onderdeel van Cehave Landbouwbelang) en Agrifirm liggen vaak dicht bij elkaar in hetzelfde dorp", aldus directeur Ton Loman van Agrifirm.

Loman benadrukt dat geen banen verdwijnen in de afdeling voor onderzoek en ontwikkeling. De frequentie en kwaliteit van het contact met de 21.000 leden blijft volgens Loman dus ongewijzigd. "Het is een kwestie van het beste pakken van twee werelden."

Directeur Kees Sijssens van Cehave Landbouwbelang meldt dat bij doorgang van de fusie, in de toekomst eventueel ook één van de 9 voerfabrieken kan worden gesloten. "Dan kunnen de overige fabrieken optimaler renderen en bovendien levert een fabriek minder ook logistieke voordelen op."

De fusiecombinatie krijgt, bij doorgang, een hoofdkantoor in Apeldoorn-Zuid en zal de naam van Agrifirm dragen. Hiervoor is gekozen omdat het internationaal beter bekt dan Cehave Landbouwbelang. De coöperatie draagt wel het beeldmerk en de kleuren van laatstgenoemde.

De afgelopen maanden werkten beide ondernemingen aan een fusieonderzoek dat nu is voorgelegd aan de ledenraden die eind maart moeten beslissen over de fusie. De Nederlandse Mededingingsautoriteit geeft naar verwachting ook voor 1 april akkoord.

Tot 1 januari 2011 zullen de bedrijven hoewel verenigd als aparte bedrijven functioneren onder leiderschap van de heer Sijssens.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Kippenboer

    Oei, Oei. Het katholieke CHV verkoopt zijn naam aan de protestante Agrifirm. Pater van den Elzen draait zijn eigen om in zijn graf....

  • no-profile-image

    Bart

    Klopt helemaal, wie had dat ooit kunnen denken, de katholieken met de gereformeerden. Vreselijk. Alle bedrijven gaan samen, van voerfabriek , veeartsen,handelaren en slachterijen. En allemaal beloven ze miljoenen euro's voordeel. Voordeel voor wie? Een feit is dat er bij de boeren nog nooit zo slecht verdiend is c.q.wordt. Denk allemaal hier maar eens over na!!

Of registreer je om te kunnen reageren.